Hyppää sisältöön

Ministeri Sampo Terho:
Harrastustoimijoille tulossa ohjeistus kiusaamiseen puuttumiseksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö 28.2.2019 12.30
Tiedote
Kiusaaminen on saatava kuriin, Terho sanoo.

Ministeri Sampo Terhon mukaan jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus mieluisaan harrastukseen. Lasten ja nuorten harrastamista määrittää kuitenkin merkittävästi esimerkiksi perheen taloudellinen tilanne. Myös kiusaaminen on liikuntaharrastuksessa valitettavan yleistä. Harrastustoimijoille on tulossa ohjeistus kiusaamiseen, epäasialliseen kohteluun ja syrjintään puuttumiseksi. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho avasi lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen 2018 julkistamistilaisuuden tänään Säätytalossa.

- On hienoa, että harrastavien lasten ja nuorten osuus on kasvanut. Lasten ja nuorten harrastaminen ei kuitenkaan ole eriarvoisuuden ongelmista vapaa alue. Lasten ja nuorten liikunnan harrastamista määrittää esimerkiksi perheen taloudellinen tilanne, perheen koulutustaso ja työtilanne, Terho sanoo.

Terhon mukaan lasten ja nuorten harrastamisen haasteita ei siksi ratkaista pelkästään laadukkaalla liikunta- ja nuorisopolitiikalla. Parasta harrastuspolitiikkaa on myöskin laadukas koulutus- ja työllisyyspolitiikka.

- Yksi huolestuttavimmista tänään julkaistavan lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen havainnoista on, että jopa lähes kolmannes lapsista ja nuorista on kokenut liikuntaharrastuksessa kiusaamista tai syrjintää. Liikuntaharrastus on koulun ja internetin jälkeen kolmanneksi yleisin paikka, jossa lapsi tai nuori tulee kiusatuksi tai syrjityksi. Kiusaaminen on saatava kuriin, Terho sanoo.

Lapset ja nuoret kertovat kohdanneensa kiusaamista ja syrjintää ennen kaikkea muiden lasten ja nuorten taholta. Terhon mukaan asian tekee erityisen huolestuttavaksi se, että iso osa harrastamisesta tapahtuu aikuisten valvonnassa.

- Huolestuttavaa ja valitettavaa on, että tutkimusten mukaan vain noin puolet harrastusryhmissä tapahtuneesta kiusaamisesta tulee valmentajien tietoon. Kiusaamisen vastaisen työn kehittämiselle on tarvetta. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatii yhteistyössä sidosryhmien kanssa harrastustoimijoille ohjeistuksen kiusaamisen ja epäasiallisen kohtelun tunnistamiseksi ja niihin puuttumiseksi.

Toimenpiteitä harrastamisen edistämiseksi jo käynnistetty

- Lasten ja nuorten harrastamisen haasteisiin ei ole onneksi herätty vasta nyt. Esimerkiksi käynnistämässäni Harrastamisen strategiassa esitettiin tässä kuussa 25 toimenpidettä lasten ja nuorten harrastamisen edistämiseksi, sanoo Terho.

Terhon mukaan toimenpide-ehdotusten tarkoituksena on kannustaa toimijoita yhteistyössä luomaan mahdollisuuksia lasten ja nuorten harrastustoiminnalle. Toimenpiteinä esitettiin muun muassa nollatoleranssia kiusaamiselle ja syrjinnälle harrastuksissa sekä Harrastuspassia.

- Harrastuspassi-sovellus sisältää nuorille räätälöityjä harrastusetuja, kuten pääsylippuja liikuntaharrastuksiin, konsertteihin ja erilaisiin tapahtumiin. Harrastuspassi valmistuu kuntien käyttöön tänä vuonna.

- Oikeiden ratkaisujen löytäminen lasten ja nuorten harrastamisen haasteisiin edellyttää tietoa ja ymmärrystä lasten ja nuorten harrastamisesta ja arjesta. Emme tarvitse tietoa ja ymmärrystä vain keskiarvoista ja enemmistöistä, vaan kaikista lapsista ja nuorista.

Terhon mukaan tietoa tarvitaan etenkin niitä nuorista, jotka jäävät syystä tai toisesta harrastamisen sekä niitä koskevien tutkimusten ulkopuolelle. -Tämä edellyttää, että me myöskin aidosti kuuntelemme lapsia ja nuoria.

Lisätietoja: erityisavustaja Toni Ahva, p. 02953 30340

Muualla verkossa

Twitter: #vapaaaikatutkimus #harrastuspassi