Hyppää sisältöön
FI

Euroopan ammattitaitoviikko kokoaa ammatillisen koulutuksen asiantuntijat ja päättäjät Finlandia-talolle 14.-18.10.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 9.10.2019 10.04
Uutinen

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Euroopan ammattitaitoviikko (European Vocational Skills Week) tuo lokakuussa Suomeen noin 800 ammatillisen koulutuksen asiantuntijaa ja päättäjää eri puolilta Eurooppaa. Neljättä kertaa toteutettavan teemaviikon järjestämisestä vastaa Euroopan komissio ja viikon päätapahtuma on osa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

-Vuoden 2019 Euroopan ammattitaitoviikon teema VET for All –Skills for Life on erityisen kiinnostava. Yhteiskunnassa ja työelämässä selviäminen edellyttää uuden oppimista läpi koko ihmisiän. Tällä hetkellä pohdimme, miten ammatillinen koulutus palvelisi nykyistä joustavammin eri elämäntilanteissa olevia uuden oppimisessa ja olemassa olevan osaamisen päivittämisessä. Ammatillinen koulutus kaikille – osaamista elämää varten sopii erinomaisesti motoksi myös kansalliselle kehittämistyölle, sanoo ylijohtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Euroopan ammattitaitoviikon päätapahtumassa Helsingissä järjestetään yli kaksikymmentä kokousta ja konferenssia. Niiden aiheina ovat muun muassa osaamistarpeiden ennakointi, ammatillisen koulutuksen laatu, aikuiskoulutus, oppisopimuskoulutus, ohjauspalvelut ja ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen. Vaikka ammattitaitoviikon tilaisuudet ovat pääsääntöisesti kutsuvierastilaisuuksia, voi viikon keskeisimpiä konferensseja seurata reaaliaikaisesti verkkolähetyksinä.

Euroopan komission lisäksi viikon järjestelyt ovat työllistäneet opetus- ja kulttuuriministeriötä. Järjestelyissä ovat olleet mukana myös työ- ja elinkeinoministeriö, Opetushallitus sekä laaja joukko ammatillisen koulutuksen järjestäjiä ja sidosryhmiä.

Oppilaitokset voivat järjestää omia tapahtumia 

Tammilehto kiittelee erityisesti oppilaitosten panosta. Koulutuksen järjestäjät esittelevät oppimisympäristöjään sekä Finlandia-talolla että vierailukäyntien yhteydessä. Lisäksi kokousjärjestelyissä avustaa yli sata ammatillisen koulutuksen opiskelijaa opettajiensa ohjaamina. Opiskelijoiden työpanos on mittava Finlandia-taloon tulevien kukka-asetelmien valmistelusta kokousavustajan tehtäviin.  

-Toivottavasti mahdollisimman moni oppilaitos ja ammatillisen koulutuksen toimija eri puolilla Suomea järjestää myös omia ammatillisen koulutuksen tapahtumia lisäämään tietoisuutta ammatillisesta koulutuksesta, toteaa Mika Tammilehto. Jokainen loppuvuoden viikko voi olla ammattitaitoviikko.  

Mika Tammilehdon TOP 5 -vinkit Euroopan ammattitaitoviikolla:

  • Kansallinen avajaistilaisuus Sanomatalossa 14.10: ”Kaikille avoin kansalaistapahtuma. Nuori Yrittäjyys ry vastaa avajaistilaisuuden vauhdikkaasta ohjelmasta.”
  • VETExpo Töölönlahden puistossa 15. – 16.10: ”Uudet oppimisympäristöt voivat olla esimerkiksi simulaattoreita. Käy kokeilemassa rekan tai metsäkoneen ajamista turvallisessa ympäristössä.”
  • VET Excelence -palkintogaala 17.10: ”Gaalaa voi seurata verkossa. Kahdessa palkintokategoriassa ehdokkaat myös Suomesta. Ehdokkaita voi äänestää 15.10. asti”
  • Paikalliset tapahtumat: ”Komission sivulla olevan kartan avulla on mukava tutustua siihen, miten ammatillista koulutusta tehdään tunnetuksi Suomessa ja eri puolilla Eurooppaa.”
  • Viikon päätöstilaisuus 18.10: ”Viikon tapahtumat tiivistettynä. Päätöstilaisuutta voi seurata verkossa.”


Lisätietoa: Opetusneuvos Minna Bálint (OKM), puh. 02953 30090

Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta löytyy tietoa, miten Euroopan ammattitaitoviikkoon voi osallistua

European Vocational Skills Weekin kotisivut