Hyppää sisältöön

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja delegaatio koulutusvientimatkalla
Etelä-Afrikan koulutusvientimatkalta sopimus kahden uuden opettajankoulutusohjelman tuottamisesta sekä uusia avauksia yhteistyöhön

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2017 14.57
Tiedote

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili koulutusvientidelegaation kanssa Etelä-Afrikassa 29.5.-2.6.2017. Ministerin johtamaan delegaatioon osallistui edustajia sekä korkeakouluista että opetusalan yrityksistä. Johannesburgiin, Pretoriaan ja Kapkaupunkiin suuntautunut koulutusvientimatka vauhditti koulutusosaamisen myyntiä, avasi mahdollisuuksia yritysten uusille kumppanuuksille sekä vahvisti jo olemassa olevaa yhteistyötä Suomen ja Etelä-Afrikan välillä.

Matkan aikana ministeri Grahn-Laasonen tapasi perusopetusministeri Angie Motshekgan, korkeakouluministeri Blaze Nzimanden sekä tiede- ja teknologiaministeri Naledi Pandorin.

- Suomalaista tasa-arvoista koulutusjärjestelmää arvostetaan laajasti maailmalla. Etelä-Afrikassakin olemme hämmästyttävän tunnettuja. Vientipotentiaalia Etelä-Afrikkaan on, vaikka yhteiskunnassa on laajoja tasa-arvoon ja eriarvoisuuteen liittyviä haasteita. Jo solmitut sopimukset ja kasvanut kiinnostus osoittavat, että suomalaisella osaamisella voidaan ratkaista esimerkiksi opettajankoulutukseen ja ammatillisen osaamisen liittyviä laatuongelmia. Myös tutkintovienti ja uudet opetusteknologiat kiinnostavat, ministeri Grahn-Laasonen toteaa.

Haaga-Helialle jatkosopimukset opettajakoulutuksesta

Haaga-Helia ammatillinen opettajakorkeakoulu sopi matkalla Tshwanen teknillisen yliopiston opettajien kouluttamisesta. Se on kouluttanut yliopiston opettajia viime vuodesta alkaen kolmessa koulutusohjelmassa. Nyt solmittu sopimus kattaa kahden uuden noin vuoden mittaisen pedagogisen opettajankoulutusohjelman tuottamisen Tshwanen yliopistolle.

- Nyt solmittu sopimus mahdollistaa tukemme Tshwanen yliopiston oman henkilöstönsä kehittämiselle ainakin vuoteen 2019 asti, toteaa Haaga Helian ammatillisen opettajakorkeakoulun johtaja Jari Laukia iloisena.

Pitkäjänteistä yhteistyötä opettajakoulutuksen kehittämisessä

Johannesburgin yliopiston, Helsingin yliopiston sekä Viikin normaalikoulun välillä on pidempikestoinen hanke harjoittelukouluyhteistyöstä. Professori Jari Lavosen johdolla Johannesburgin yliopiston Soweton kampukselle on rakennettu suomalaisen mallin mukainen harjoittelukoulu, jossa opettajat pääsevät tekemään koulutukseen liittyvät harjoittelunsa. Tulokset yhteistyöstä ovat olleet lupaavia. Ministeri Grahn-Laasonen puhui Soweton kampuksella järjestetyssä seminaarissa suomalaisesta opettajankoulutuksesta noin 150 eteläafrikkalaiselle opettajalle.

Yhteiskumppanuuksia ja uusia avauksia

Koulutusvientimatkalle osallistui lukuisa joukko suomalaisia koulutusalan yrityksiä. Suomalaiset Finnoschool, Aboa Mare sekä muut yritykset hakivat matkalta uusia yhteistyökumppaneita ja markkinoita koulutuspalveluilleen mm. merenkulun, terveydenhuollon ja muun koulutusosaamisen alueilla.

- Sovimme matkan aikana usean paikallisen koulutustoimijan kanssa opetuksen laatua kehittävästä yhteistyöstä. Eteläafrikkalaisia koulujen edustajia tulee Suomeen jo kesän aikana. Koulujen ja opettajien välistä yhteistyötä tehdään digitaalisia oppimisympäristöjä hyödyntäen. Valmistelussa on myös opettajien ja rehtorien täydennyskoulutusta, toteaa Mikko Lumme Finnoschoolista.

- Pääsimme puhumaan kannaltamme oikeiden viranomaisasiakkaiden kanssa. Tarjoamillemme merenkulkualan koulutuksille on maassa suuri tarve, joka tuli selväksi myös ministeritapaamisissa. Jatkoa varmasti seuraa, toteaa Micael Vuorio Aboa Maresta.

Suomalaiset toimijat esittelivät koulutuspalvelujen tarjontaa laajasti lukuisissa suomalaisille järjestetyissä tapaamisissa ja verkostoitumistilaisuuksissa. Etelä-Afrikassa halutaan kehittää erityisesti opettajien osaamista, joustavia koulutusratkaisuja, ammatillista koulutusta sekä koulutuksen laatua.

- Oulun yliopisto sai matkan aikana useita lupaavia yhteistyöpyyntöjä harjoittelukoulujärjestelmän sekä opettajien täydennyskoulutuksen edistämiseksi niin Pretoriassa kuin Kapkaupungissa, kertoo Oulun yliopiston harjoittelukoulun rehtori Kari Kumpulainen.

Koulutusviennin esteiden purkaminen on avannut uusia mahdollisuuksia

Hallituksen tavoitteena on purkaa koulutusviennin esteitä kaikilta koulutusasteilta. Korkeakoulujen koulutusviennin esteet on purettu, ja EU/ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta ryhdytään perimään lukuvuosimaksuja 1.8.2017 alkaen. Suomalaisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjauksissa tavoitteeksi on asetettu myös Team Finland Knowledge -verkoston perustaminen vahvistamaan suomalaisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen näkyvyyttä ja yritysyhteistyötä valituissa maissa. Osana eduskunnalle jo annettua ammatillisen koulutuksen reformilainsäädäntöä puretaan koulutusviennin esteet myös ammatillisessa koulutuksessa. Ammatillisen koulutuksen tutkintojen vientikokeilut ovat käynnistyneet tämän vuoden alusta. Myös lukiokoulutuksen vientiä on edistetty.

- Suomeen on syntynyt uusia koulutusalan yrityksiä, jotka vievät maailmalle suomalaista osaamista, innostavia oppimisympäristöjä sekä opetusteknologiaa. Koulutusvientimarkkinoilla on iso potentiaali kasvaa yhdeksi Suomen tulevaisuuden menestystekijöistä. Hallitus on purkanut koulutusviennin lainsäädännölliset esteet, joten tie on avoinna, Grahn-Laasonen sanoo.

Lisätietoja:
- erityisavustaja Henrik Vuornos (ministerin haastattelupyynnöt), p. 0442534444
- kansainvälisten asioiden johtaja Jaana Palojärvi p. 040 511 6897
- kehittämispäällikkö Jouni Kangasniemi, p. 040 517 9222

Ammatillinen koulutus Korkeakoulutus ja tiede Koulutus Sanni Grahn-Laasonen