Avustuksen tavoitteena on vahvistaa koronapandemian johdosta vaikeutuneita edellytyksiä järjestää taiteen perusopetusta ja tukea taiteen perusopetuksen saatavuutta maan eri osissa.
Avustukset muille kuin opetustuntikohtaisen valtionosuuden piiriin kuuluville taiteen perusopetuksen ylläpitäjille koronapandemiasta aiheutuvaan lisärahoitustarpeeseen
Avustus on tarkoitettu tukemaan taiteen perusopetuksen jatkuvuutta ja vahvistamaan taiteen perusopetuksen ylläpitäjien vaikeutuneita edellytyksiä järjestää taiteen perusopetusta. Avustusta myönnetään ajalla 16.8. – 31.12.2020 koronapandemiasta poikkeusolosuhteiden ja toiminnan rajoitusten vuoksi aiheutuneiden tai aiheutuvien kustannusten kattamiseen ja toiminnan kehittämistarpeisiin. Avustusta on mahdollista käyttää 31.12.2020 saakka.
Valtionavustusta voidaan myöntää koronapandemiasta aiheutuvaan lisärahoitustarpeeseen sellaiselle taiteen perusopetuksen ylläpitäjälle (esim. rekisteröity yhteisö tai säätiö), joka ei saa opetustuntikohtaista valtionosuutta kyseisen oppilaitoksen käyttökustannuksiin. Hakijana voi olla myös taiteen perusopetuksesta annetun lain (633/1998) mukainen koulutuksen järjestäjä eli kunta.
Avustusta voi hakea joko toiminnan lisärahoituksena jo myönnettyyn yleisavustukseen tai erityisavustuksena, eli hankerahoituksena. Hakijan tulee valita, kumpaa avustusta hakee. Molempia ei voi hakea samanaikaisesti.
-
Jos hakija on saanut Opetushallitukselta toiminta-avustusta (yleisavustus), haetaan avustus toiminnan lisärahoituksena.
- Jos yhteisö ei ole saanut toiminta-avustusta, haetaan avustus erityisavustuksena hankkeeseen. Haettavalla erityisavustuksella on mahdollista kattaa ensisijaisesti taiteen perusopetuksen järjestämisestä muodostuneita kustannuksia, jotka liittyvät hankintoihin, henkilöstökuluihin tai muihin vastaaviin eriin. Lisäksi avustusta voi hakea taiteen perusopetusoppilaitoksen muun kuin taiteen perusopetuksen opetustoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, jotka liittyvät hankintoihin, henkilöstökuluihin tai muihin vastaaviin eriin. Avustusta on mahdollista hakea myös uusien, esimerkiksi lähiopetusta korvaavien toimintatapojen suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Hakemukseen tulee liittää muun muassa kuvaus hakijan taiteen perusopetuksen järjestämisestä, perustelut avustuksen myöntämiselle, laskelma valtionavustuksen tarpeesta ja kohdentumisesta sekä selvitys poikkeusolosuhteiden aiheuttamista muutoksista toimintaan ja rahoitukseen. Hakemuksessa tulee ilmoittaa myös muut samaan tarkoitukseen haetut ja saadut julkiset ja yksityiset avustukset.
Hakuaika alkaa 29.10.2020 ja päättyy 19.11.2020 klo 16.15.
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi käyttää avustuksiin yhteensä enintään 1,2 miljoonaa euroa edellyttäen, että eduskunta myöntää tarkoitukseen lisämäärärahat.
Päätökset tehdään joulukuussa 2020. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä kirjallisesti.
Avustukseen sovelletaan seuraavia säädöksiä: Valtionavustuslaki (688/2001) ja Laki (633/1998) ja asetus (813/1998) taiteen perusopetuksesta.
Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön asiointipalvelussa. Jos se ei ole mahdollista, ota yhteyttä avustuksesta lisätietoja antavaan virkamieheen.
Hakijan tulee huomioida, ettei hakemusta pysty lähettämään asiointipalveluun määräajan umpeutumisen jälkeen. Vastuu hakemuksen saapumisesta määräaikaan mennessä on hakijalla.
Asiointipalvelun käyttöohjeet
Asiointipalvelun käyttö edellyttää yhteisöasiakkailta Y-tunnusta, vahvaa sähköistä tunnistusta sekä Katso- tai Suomi.fi-valtuuksien käyttöä. Palveluun kirjaudutaan Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-tunnistuksen kautta henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Hakija täyttää asiointipalvelussa olevan hakulomakkeen, liittää siihen lomakkeen yhteydessä pyydetyt liitteet ja toimittaa hakemuksen asiointipalvelun kautta ministeriölle. Ministeriö lähettää päätöksen hakijalle asiointipalveluun.
Hakija tekee asiointipalvelussa mahdolliset hakemuksen täydennykset ja päätöksen muutospyynnöt. Hakija tekee myös selvitykset asiointipalvelussa.
Asiointipalvelun käyttöohje
Lisätietoja OKM:n verkkosivuilla
Suomi.fi-ohjeet ja tuki
Katso-palvelun ohjeet
Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon seuraavat perusteet:
- Valtionavustusta voidaan myöntää taiteen perusopetuksen ylläpitäjälle, joka ei saa opetustuntikohtaista valtionosuutta kyseisen oppilaitoksen käyttökustannuksiin. Hakijana voi olla myös taiteen perusopetuksesta annetun lain (633/1998) mukainen koulutuksen järjestäjä eli kunta.
-
Taiteen perusopetus oppilaitoksessa järjestetään taiteen perusopetuksesta annetun lain (633/1998) ja asetuksen (813/1998) mukaisesti.
-
Taiteen perusopetusta oppilaitoksessa annetaan Opetushallituksen antamien taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden pohjalta laaditun kunnan hyväksymän opetussuunnitelman mukaan.
-
Lisärahoituksen tarvetta arvioitaessa otetaan huomioon mm. hakijan taiteen perusopetuksen järjestäminen ja järjestämisen edellytykset, hakijan taiteen perusopetuksen opetustoiminnan vakiintuneisuus, hakijalle koronapandemian johdosta aiheutunut taloudellisen tuen tarve ja hakijan toiminnan kustannusrakenne.
-
Lisäksi huomioidaan muun kuin taiteen perusopetuksen toiminnan peruuntumisista sekä lähiopetuksen keskeytymisestä aiheutuvat toiminnan muutokset, lisäkustannukset ja todennettavissa olevat tulonmenetykset. Lisärahoituksen tarvetta arvioitaessa otetaan huomioon myös mahdolliset poikkeusoloista aiheutuneet taiteen perusopetuksen järjestämisen kustannussäästöt (esim. näytöskulut, tilavuokrat sekä lomautukset).
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus voi kattaa pääsääntöisesti enintään 98 prosenttia avustettavan toiminnan hyväksyttävistä kustannuksista.
Valtionavustuslain mukaiset yleiset edellytykset
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään, jos se paperisena laadittuna saapuu määräajan jälkeen.
Avustusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus voi kattaa enintään avustuspäätöksessä määritellyn osuuden avustettavan toiminnan tai hankkeen toteutuneista kokonaiskustannuksista. Avustuksen hyväksyttävät kustannukset määritellään avustuspäätöksessä ja sen liitteessä.
Avustuksen saajan taloudenhoito ja hallinto on järjestettävä asianmukaisesti.
Avustuksen käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä.
Avustuksen käyttöön liittyy myös muita ehtoja ja rajoituksia. Katso avustusten ehdot ja rajoitukset kokonaisuudessaan.
Avustusten käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä. Selvitykseen sisältyy sekä talousraportointi että tuloksellisuusraportointi. Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jos kyseessä on erityisavustus tai yleisavustus osaan toiminnasta.
Asiointipalvelussa haetuista ja myönnetyistä avustuksista selvitykset tehdään OKM:n asiointipalvelussa.
Paperilomakkeella haetuista avustuksista tehdään selvitykset ministeriölle avustussivulta linkitetyllä erillisellä selvityslomakkeella.
Pakollinen liite hakemukseen
Selvitys poikkeusolosuhteiden aiheuttamista muutoksista hakijan toimintaan ja rahoitukseen
Lisätietoja
Kulttuuriasiainneuvos Hanna Koskimies, puh. 0295 3 30048, [email protected]
Asiointipalvelua koskevissa teknisissä kysymyksissä saa tukea osoitteesta: [email protected]
Katso myös opetus- ja kulttuuriministeriön opas valtionavustusten hakemisesta, käytöstä ja käytön valvonnasta.