Hyppää sisältöön

Ammatillisen koulutuksen tutkinnot uudistuvat - "tulevaisuuden työelämä vaatii laaja-alaisempaa osaamista"

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 17.2.2017 12.57
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on allekirjoittanut asetuksen mittavasta ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen uudistuksesta. Ammatillisten tutkintojen määrä vähenee nykyisestä 351 tutkinnosta 164 tutkintoon.

Uudella tutkintorakenteella voidaan vahvistaa osaamista ja vastata nopeammin työelämän muutokseen ja osaavan työvoiman saatavuuteen.

- Tulevaisuuden työelämä edellyttää nykyistä laaja-alaisempaa osaamista. Ammatteja katoaa, uusia syntyy. Työelämä tarvitsee osaajia, joilla on valmiudet oppia jatkuvasti uutta, kehittyä työelämän mukana ja uudistaa sitä. Jos koulutamme liian kapeasti, osaaminen ei kanna työelämän muutostilanteissa. Nykyisestä siiloutuneesta tutkintorakenteesta siirrytään laaja-alaisimpiin tutkintoihin, joiden sisällä on mahdollista rakentaa yksilöllisiä polkuja oman osaamisen kehittämiseen, Grahn-Laasonen sanoo.

- Työelämän muutokseen on vuosien saatossa vastattu aina luomalla uusi tutkinto. Se on johtanut siihen, että meillä on 351 erilaista tutkintoa, joista osa ei ole enää tätä päivää, saati tulevaisuutta. Tutkintojen määrän puolittava uudistus tulee todella tarpeeseen ja auttaa vastaamaan nykyistä joustavammin työelämän nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin. Joustavuus lisääntyy, mutta tutkintojen osaamisvaatimuksista ei tingitä. Tulevaisuudessa meidän on huolehdittava entistä vahvemmin siitä, että jokainen nuori ja aikuinen saa riittävän vahvat tiedolliset ja taidolliset valmiudet elinikäiseen uuden oppimiseen, toteaa ministeri Grahn-Laasonen.

Asetus ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteesta tulee voimaan 1.8.2017. Kaikki uudistuvat ja uudet tutkinnot on tarkoitus ottaa käyttöön 1.1.2019 mennessä. Opetushallitus valmistelee tutkintojen perusteet porrastetusti yhteistyössä työelämän ja muiden sidosryhmien kanssa. Osa uusista tutkinnoista tulee voimaan asetuksen voimaan tullessa ja osa 1.1.2018, 1.8.2018 tai 1.1.2019. Vastaavasti osa tutkintorakenteesta poistuvista tutkinnoista on voimassa asetuksen voimaantuloon saakka ja osa 31.12.2017, 31.7.2018 tai 31.12.2018 saakka. 

Vuoden 2019 alusta lähtien ammatillisia perustutkintoja on 43, ammattitutkintoja 65 ja erikoisammattitutkintoja 56.  Tutkintojen määrä puolittuu, mutta opiskelijan mahdollisuudet yksilöllisiin valintoihin tutkinnon sisällä kasvavat huomattavasti nykyisestä.

Uudistusta voidaan havainnollistaa esimerkiksi näiden kahden esimerkin avulla: Uutena tutkintona muodostetaan esimerkiksi koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto, johon yhdistetään osaamista hissiasentajan, koneenasentajan, kotitalouskoneasentajan, kunnossapidon, rautatiekaluston kunnossapidon, teollisuusputkiasentajan ja tuulivoima-asentajan ammattitutkinnoista.

Toinen esimerkki on uusi liiketoiminnan ammattitutkinto, johon yhdistetään osaaminen asiakirjahallinnon ja arkistotoimen, finanssialan, kiinteistövälitysalan, markkinointiviestinnän, myynnin, sihteerin, taloushallinnon, ulkomaankaupan ja virastomestarin ammattitutkinnoista.

Asetus perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön ohjausryhmän elokuussa 2016 antamaan ehdotukseen ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeksi. Lisäksi on otettu huomioon ohjausryhmän ehdottamat muutokset, jotka liittyvät työnjohdon, esimiestyön ja johtamisen tutkintoihin.

Tutkintorakenteen uudistus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemaa ammatillisen koulutuksen reformia. Koko ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö, rahoitus- ja ohjausjärjestelmä uudistetaan. Asetusta on tarpeen muuttaa uudelleen ammatillisen koulutuksen lainsäädännön uudistamisen yhteydessä. Hallituksen esitys ammatillista koulutusta koskevaksi uudeksi laiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2017.

Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeseen kuuluvat ammatilliset tutkinnot 1.1. 2019 alkaen (tutkintorakenneasetuksen liite)

Lisätietoja: 

- neuvotteleva virkamies Ville Heinonen, p. 0295 3 30105

- erityisavustaja Matias Marttinen, p. 044 269 3113 (opetus- ja kulttuuriministerin haastattelupyynnöt)

 

 

Ammatillinen koulutus Koulutus Kärkihankkeet Sanni Grahn-Laasonen