Hoppa till innehåll

Undervisningsminister Grahn-Laasonen i Bryssel:
Finland vill stärka det europeiska studerandeutbytet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2018 12.43 | Publicerad på svenska 15.2.2018 kl. 13.04
Pressmeddelande
EU:s utbildningsråd behandlade 15.2. bl.a. utvecklandet av programmet Erasmus+.

Finland vill öka den europeiska mobiliteten och studerandeutbytet avsevärt. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen uttyckte under EU:s utbildningsråds möte i Bryssel på torsdagen Finlands stora stöd för utvecklandet av programmet Erasmus+ och för en fortsatt finansiering av programmet.

Ministrarna diskuterade under mötet Erasmus+ -programmets framtid samt initiativet Europeiska universitet om ett tätare undervisnings- och forskningssamarbete och främjandet av mobilitet.

Finland ser det nuvarande programmet, som sträcker sig fram till 2020, som oerhört lyckat. Under den kommande perioden förväntar man sig nya möjligheter att främja utbildningens internationalisering. EU:s program för utbildning, ungdom och idrott Erasmus+ finansierar europeiskt samarbete inom de olika områdena.

- Erasmus är en europeisk framgångshistoria. Studerande- och lärarutbyten förverkligar europeisk integration på vardagsnivå. Det här har spelat en stor roll i arbetet för ett mer internationellt och öppnare Europa. Europa behöver Erasmus framgångshistoria även i framtiden. Därför måste vi se till programmets finansiering tryggas och att programmet stärks betydligt inför den kommande programperioden. Internationaliseringens möjligheter måste öppna sig för alla, oberoende av familjebakgrund och förmögenhet, säger undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.

Finland hoppas på större mobilitet bland gymnasister och grundskoleelever under den kommande programperioden. Det är också viktigt för Finland att möjligheterna för klasslärarstuderande att delta i Erasmus+ -programmet förbättras under den kommande programperioden. Samarbetet med tredje land är i det nuvarande programmet möjligt endast på högskolenivå och inom ungdomssektorn. Finland skulle utvidga samarbetet med tredje land även till andra utbildningsnivåer.

- I fråga om lärarmobilitet hör Finland numera till de främsta inom EU. Finland önskar att man framöver ytterligare förbättrar rektorernas möjligheter att delta i Erasmus+ projekt och på så sätt skapar nya möjligheter för att utveckla den egna yrkeskompetensen och undervisningen, säger minister Sanni Grahn-Laasonen.

Den nya programperioden innebär nya virtuella samarbetsmöjligheter inom alla utbildningsnivåer. Det virtuella samarbetet ger nya möjligheter för deltagande och gör Erasmus+ programmet ännu mer jämlikt.

- Vi måste gå i bräschen då det gäller att utnyttja de nya möjligheter som teknologin erbjuder, betonar ministern.

Syftet med initiativet Europeiska universitet, som slogs fast i Europeiska rådet i december, är ett tätare samarbete mellan högskolor, forskning och innovationer samt att främja de studerandes möjligheter att avlägga studier vid flera högskolor. Meningen med samarbetet inom ramen för initiativet Europeiska universitet är att bygga upp strategiska partnerskap där högskolorna producerar gemensam undervisning och forskning inom de områden de är bäst på.

- Att högskolorna fungerar som europeiska nätverk stärker undervisningens kvalitet. Initiativet kompletterar på ett utmärkt sätt verkställandet av Visionen för högskoleutbildningen och forskningen år 2030. Bägge har som mål att öka högskoleutbildningens öppenhet och möjliggöra individuella utbildningsstigar för de studerande, säger minister Grahn-Laasonen.

Ytterligare information:
- specialmedarbetare Daniel Sazonov, tfn 0295 3 30276
- undervisningsråd Minna Polvinen, UKM, tfn 0295 3 30262
- undervisningsråd Mikko Nupponen, UBS, tfn 029 533 8535

_ _ _

  • Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdom och idrott. Programmet har en budget på 16,45 miljarder euro för åren 2014-2020.
  • Enligt en mellanrapport som publicerades av EU-kommissionen den 1februari 2018 är Erasmus+ programmet resultatrikt och effektivt. Under de första tre åren har 1,8 miljoner människor deltagit i mobilitet och över 240 000 organisationer her deltagit i samarbetsprojekt. Programmet stöder utvecklandet av deltagarnas kompetens och fördigheter, ökar deltagarnas sysselsättning och stärker den personliga tillväxten. Erasmus+ har också på ett betydande sätt ökat känslan av samhörighet mellan européerna.
  • En fjärdedelsmiljon finländare har redan deltagit i Erasmus+ och programmets föregångare. Under 2017 finansierades över 21 000 personers utlandsvistelser. Programmet spelar en central roll i det internationella samarbetet inom utbildning och ungdomsarbete. Programmet finansierar t.ex. över hälften av högskolestuderandenas och yrkesstuderandenas utlandsvistelser.
  • Kommissionen förväntas komma med förslag för den nya programperioden i maj 2018.
  • Utbildningsstyrelsen svarar för verkställandet av programmet i Finland.
Högskoleutbildning och forskning Sanni Grahn-Laasonen Utbildning