Hoppa till innehåll

Studiestödslagen ändras – förslaget skickas ut på remiss

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 6.7.2016 13.07
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet har skickat ut ett utkast till regeringsproposition med förslag till ändring av studiestödslagen och § 127 i inkomstskattelagen.

I förslaget förenhetligas nivåerna i högskolestuderandenas studiepenning med nivåerna i studiepenningen på andra stadiet. Studiepenningen skall enligt förslaget vara högst 250,28 euro per månad.

För att förbättra likvärdigheten mellan de olika utbildningsstadierna frångår man systemet med att föräldrarnas inkomster inverkar på studiepenningen så att den kan bli mindre. Det här kommer enligt förslaget att gälla studerande på andra stadiet i åldern 18-19 år som bor självständigt.

Storleken på statsgarantin för studielånet stiger enligt förslaget från 400 euro till 650 euro per månad och för personer som studerar utomlands från 700 till 800 euro per månad. I fråga om studerande som inte studerar i en högskola och som är under 18 år stiger garantin enligt förslaget från 260 euro till 300 euro. Lånebeloppet som beaktas i studielånsavdraget och -ersättningen förblir på samma nivå som för tillfället.

Stödtiden som gäller alla högskolestudier förkortas från 64 månader till 54 stödmånader. Därutöver förkortas den examensspecifika stödtiden med två månader. Stödtiden för en lägre och högre högskoleexamen på totalt 360 studiepoäng kommer enligt förslaget att vara 57 månader.

Gränserna för inkomster som inverkar på studiestödet binds till inkomstnivåindex. Dessa granskas vart annat år, dock så att inkomstgränserna inte sjunker. Höjningen av studiestöd som återkrävs sjunker till 7,5 procent.

Förslaget hänför sig till budgetpropositionen för nästa år och meningen är att förslaget behandlas i samband med den. Avsikten är att lagändringen i huvudsak träder i kraft den 1 augusti 2017.

Utkast till regeringsproposition

Ytterligare information:
- konsultativ tjänsteman Virpi Hiltunen, tfn 0295 3 30110, [email protected]
- regeringssekreterare Juha Post, tfn 0295 3 30017, [email protected]