Hoppa till innehåll

VM-medaljören Toni Piispanen, glimtar ur en tutorlärares vardag och Finna.fi:s historiska bilder
UKM deltar i öppna dagar den 26 augusti i Ständerhuset

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 18.8.2017 10.50
Nyhet
Suomi 100/ Suvi-Tuuli Kankaanpää

Undervisnings- och kulturministeriet deltar i statsrådets öppna dagar med ett mångsidigt program den 26 augusti i Ständerhuset kl. 10-14. Evenemanget är en del av Finland 100 –jubileumsårets Tillsammans-veckoslut där man firar det finländska öppna samhället, en god förvaltning samt yttrandefriheten.

Förutom programmet som beskrivs nedan är det möjligt att diskutera med ministerieanställda om ministeriets verksamhet och aktuella ämnen inom forskning, kultur och utbildning. Kanslichef Anita Lehikoinen är också anträffbar.

Diskutera sport med VM-medaljören Toni Piisapanen 

Hur ser sporten ut i världstoppen? En hurudan gren är rullstolsåkning på bana? Vad bär idrottaren med sig från VM i paralympisk idrott som nyligen gick av stapeln i London? Kom och träffa den flerfaldigt belönade rullstolsåkaren Toni Piispanen som tog hem silver i VM i London.

Piispanen arbetar som planerare vid UKM för statens idrottsråd och han diskuterar också gärna om hur staten stöder ungdomsarbete och idrott. Statens idrottsråds webbplats och Piispanens webbplats (på finska).

Glimtar ur en tutorlärarens vardag

Tutorläraren är en lärare som stöder och vägleder andra lärare i fråga om att utnyttja den nya pedagogiken och då det gäller att ta i bruk de nya läroplanerna. Tutorlärarna påskyndar alltså utvecklandet av undervisningen och inlärningsmiljöerna samt digitaliseringen. Målet med programmet Den nya grundskolan är att alla grundskolor i Finland ska ha kunna ha tutorlärare.

Hur ser då tutorarbetet ut i praktiken? Jari Harvio och Mari Orkola från Tavastehus samt Jarno Bruun från Kuopio berättar mer!

Tidsresor med hjälp av Finna Street 

Hur såg det ut här för 50 eller varför inte 100 år sedan? Blicka bakåt i tiden med hjälp av webbtjänsten Finna Street! Tjänsten söker, på basis av den plats som din mobiltelefon anger, bilder från Finna, som består av över en miljon fotografier från finländska muséer, bibliotek och arkiv.

Bekanta dig med tjänsten på förhand på Finna.fi och kom till UKM:s avdelning för mera information!

Veckoslutet fullt av program och öppna dörrar

Finland 100 –jubileumsårets Tillsammans-veckoslut 25.–27.8. är också i övrigt fyllt av intressant program. Till exempel presenterar sig också många andra ministerier med aktuella teman i Ständerhuset den 26 augusti. Förutom Ständerhuset håller också bl.a. statsrådsborgen, statsrådets festvåning samt Arppenaum sina dörrar öppna.
 

Öppet hus i Statsrådet - Hela programmet samt karta
Tillsammans-veckoslutets hela program på webbplatsen Finland 100
Statsrådets pressmeddelande 8.8.2017

Följ med på sociala medier #avoimetovet #suomi100 #finland100


Ytterligare information om UKM:s program

Kommunikationsdirektör Marjo Merivirta-Helle, tfn 0295 3 30210

Forskning Idrott Kultur Utbildning