Hoppa till innehåll

Ändringar i teater- och orkesterlagen

Undervisningsministeriet
Utgivningsdatum 28.6.2007 12.40
Pressmeddelande -

Ändringar föreslås i teater- och orkesterlagen. I propositionen tas in bestämmelser om syftet med den statsandel som beviljas för teater- och orkesterverksamhet. Dessutom justeras förutsättningarna för erhållande av statsandel för teatrar och orkestrar. Teatern eller orkestern bör ha åtminstone en heltidsanställd arbetstagare, det skall finnas ekonomiska förutsättningar för deras verksamhet men verksamheten får inte bedrivas i vinstgivande syfte och de skall ha en verksamhets- och ekonomiplan. Vidare skall verksamheten vara nödvändig ur ett konst- och kulturpolitiskt perspektiv.

Regeringen fattade beslut om innehållet i den aktuella lagpropositionen torsdagen den 28 juni. Republikens president ämnar förelägga riksdagen propositionen på fredag.

Enligt förslaget skall det i den nya lagen ingå målsättningar för sådan teater- och orkesterverksamhet som finansieras med stöd av teater- och orkesterlagen. Målsättningen är att utgående från konstnärliga utgångspunkter producera teater- och orkestertjänster samt att främja deras regionala tillgänglighet och åtkomst för olika befolkningsgrupper.

En förutsättning för erhållande av statsandel är att teatern eller orkestern har åtminstone en heltidsanställd arbetstagare och en person med tillräcklig utbildning på området eller med tillräcklig förtrogenhet med området som ansvarig för den konstnärliga verksamheten. Den person som ansvarar för den konstnärliga verksamheten kan även vara en person i bisyssla.

Det bör även finnas ekonomiska förutsättningar för teaterns eller orkesterns verksamhet men verksamheten får inte bedrivas i vinstgivande syfte. Syftet är att redovisningsperiodens eventuella överskott används för framtida satsningar på och utveckling av verksamheten. Vidare bör syftet vara att teatrarna och orkestrarna eftersträvar sådan verksamhet som ur ett totalekonomiskt perspektiv är lönsam.

Teatrarna och orkestrarna skall även ha en verksamhets- och ekonomiplan och verksamheten skall anses nödvändig ur ett konst- och kulturpolitiskt perspektiv.

År 2007 omfattas sammanlagt 56 teatrar och 27 orkestrar av statsandel. Av teatrarna är 11 dansteatrar. Enligt övergångsbestämmelserna i lagen skall teatern eller orkestern senast före ingången av år 2009 fylla den reformerade lagens förutsättningar. Utöver teatrarna och orkestrarna som omfattas av statsandel finns det i Finland tiotals övriga, professionellt ledda teatrar och orkestrar varav en del får statsandel enligt prövning.

Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2008.

Ytterligare information:
- regeringsrådet Tuula Lybeck, undervisningsministeriet, tfn (09) 160 76910
- överinspektör Katri Santtila, undervisningsministeriet, tfn. (09) 160 77487