Hoppa till innehåll

Nordiskt samarbete i frågor som gäller integration av invandrare välkommet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 5.4.2016 19.43
Nyhet

I samband med Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet samlades de nordiska undervisningsministrarna den 5 april i vetenskapscentret Heureka i Vanda. Undervisningsministrarna diskuterade erfarenheter i anslutning till nyanlända barns och ungas situation.

Den internationella flyktingsituationen berör alla nordiska länder. Behovet av stöd är särskilt akut då det gäller unga som är i slutet av eller nyligen har överskridit läropliktsåldern samt ensamanlända barn. Situationen, som på kort sikt är en utmaning för välfärdssamhället, kan på lång sikt vara en förändringsfaktor som stärker våra samhällen, konstaterade ministrarna.

- Skolan har den viktigaste rollen när det gäller att integrera nyanlända barn och ungdomar i våra länder. I den här situationen tror jag att de nordiska länderna har mycket att lära av varandra. Till exempel Sverige har lång erfarenhet och har haft en framgångsrik integrationspolitik inom skolan. Både på politisk nivå och expertnivå behöver vi fördjupa vårt nordiska samarbete, sa undervisnings- och kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen, när hon öppnade det Nordiska Ministerrådet för utbildning och forskning.

De nordiska länderna har redan en god grund för ett samarbete i frågor som gäller invandrares utbildning. T.ex. det nordiska nätverket Alfarådet för skriv- och läsfärdighet har gjort ett långsiktigt arbete för att stärka lärarnas kompetensgrund för att undervisa personer som inte är läs- och skrivkunniga. En expertgrupp inom det nordiska vuxenutbildningsnätverket har gjort upp en vägkarta över invandrarnas kompetens och hur den kan utnyttjas på arbetsmarknaden.

Invandrarnas utbildningsvägar på olika utbildningsnivåer i de nordiska länderna behandlas i augusti i Helsingfors under direktörsmötet för ministerierna i de nordiska länderna och de nordiska autonoma områdena.

Läs mer i ministerrådets pressmeddelande

Ministrarnas kommuniké från mötet