Hoppa till innehåll

Nordiskt expertseminarium: Samarbete kring baskunskaper behövs i Norden

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 27.5.2016 14.45
Nyhet

Ett seminarium om baskunskaper hos vuxna inom utbildning och på arbetsplatsen gick av stapeln igår den 26 maj i Helsingfors. Den nordiska arbetsgruppen för baskunskaper diskuterade grundläggande färdigheter hos vuxna i Norden och hur situationen ser ut idag.

Behovet att ta itu med baskunskaper hos vuxna i Norden framkom i och med PIAAC-resultaten från 2013 (The Programme for the International Assessment of Adult Competencies). De nordiska länderna gjorde väl ifrån sig internationellt sett, men trots det visar resultaten att en betydande del av vuxna i de nordiska länderna har svårt att läsa, räkna och lösa uppgifter i anslutning till informationsteknik. Var tionde person i de nordiska länderna saknar den nivå av grundläggande färdigheter som antas vara nödvändig för att kunna fungera tillfredsställande i arbetslivet och samhället.

Arbetsseminariet samlade såväl experter från utbildningssektorn som från arbetslivet och forskningen. Diskussionerna kring baskompetenser ledde till rekommendationer och förslag gällande framtida nordiskt samarbete. Man diskuterade också hur man kan dela god praxis inom hela Norden. Arbetsgruppen går nu vidare med arbetet.

Seminariet var en del av det finländska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.

Ytterligare information:

  • konsultativ tjänsteman Ulla-Jill Karlsson, tfn 0295 3 30141
  • undervisningsråd Annika Bussman, tfn 0295 3 30407
  • Mer om PIAAC-resultaten
  • Det finländska ordförandeskapet