Hoppa till innehåll

Priset för ungdomsarbete till Kari-Pekka Vehkaoja

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 27.3.2017 13.01
Pressmeddelande
Foto: Anna Autio

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen har beviljat priset för ungdomsarbete 2017 till ungdomsledare Kari-Pekka Vehkaoja från Sotkamo församling. Priset är en utmärkelse för betydande arbete med ungdomsärenden.

Priset överräcktes av överdirektör Esko Ranto vid undervisnings- och kulturministeriet onsdagen den 27 mars i samband med evenemanget UNG2017 i Tammerfors. Priset på 10 000 euro beviljas ur Veikkaus avkastning.

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat priset sedan 2002. Priset för ungdomsarbete ges vartannat år till en förtjänstfull person och vartannat år till en allmännyttig organisation inom ungdomsarbetet.
Priset för ungdomsarbete beviljas årligen av kultur- och idrottsministern efter att styrelsen för Ungdomsforskningsstiftelsen har hörts. Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat priset sedan 2002.

I prismotiveringen konstateras att Kari-Pekka Vehkaoja på ett mångsidigt sätt har utvecklat tjänsterna inom ungdomsarbetet i Sotkamo och Kainuu.  Han har gjort sig känd som utvecklare av det deltagande ungdomsarbetet och som expert inom området. Han är innovativ och han har byggt upp ett fungerande nätverk. Han drar sig inte för att pröva och ta fram olika metoder inom ungdomsarbetet. I arbetet betonas tvärsektoriellt samarbete mellan dels olika aktörer, dels olika former av ungdomsarbete. Kari-Pekka Vehkaoja tar avstamp i en livsbejakande inställning och humor, vilket hjälper honom att klara av varierande situationer.

Ungdomarnas filmverksamhet avspeglar på ett utomordentligt sätt Kari-Pekka Vehkaojas innovativa grepp. Föreningen som ungdomsarbetarna i Sotkamo församling har grundat, Versova Puu ry, stöder de ungas tillväxt och skaparkraft med utgångspunkt i film- och biografverksamhet. Föreningen ansvarar för Kino Visio, som visar filmer som ungdomarna själv har gjort. Ungdomarna är själva ansvariga för att hålla igång biografen 360 dagar om året. För Vehkaoja är filmverksamheten en arbetsmetod, som bidrar till att främja ungdomarnas deltagande och påverkan. Filmerna grundar sig på idéer som de unga har lagt fram. I samråd med professionella inom filmindustrin har ungdomarna själva gjort manuskripten till filmerna, planerat och genomfört sina idéer. Som en metod inom det kulturbaserade ungdomsarbetet är dylikt helhetsmässigt filmarbete exceptionellt i Finland.

Tidigare pristagare

kultursekreterare Sinikka Haapanen vid Helsingfors ungdomscentral (2002); Sorin Sirkus från Tammerfors (2003); kommunikationsverkstaden i Enare stad (2004); lektor Maija-Sisko Kauppila (2005); Hollola ungdomsförening (2006); branschdirektör Pauli Parviainen (2007); Finlands Scouter (2008); verksamhetsledare Pekka Häyhä (2009); Ungdomsnätverket Changemaker/Kyrkans utlandshjälp (2010); ungdomssekreterare Sirkka-Liisa Strömmer från Akaa kommun (2011); Oranssi ry (2012); ungdomssekreterare Leena Aho från Åbo stads ungdomstjänster; Helsingfors KFUM (2014); verksametsansvarige Mauri Mujunen vid organisationen Walkers (2015) och Flickornas Rum i Vanda/Vantaan Nicehearts ry (2016).

Ytterligare information: direktör Georg Henrik Wrede (UKM), tfn 0295 3 30345

Sanni Grahn-Laasonen Unga