Hoppa till innehåll

Lagen om fornminnen ändras– Museiverket blir behörig myndighet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 5.4.2018 13.32
Pressmeddelande

Regeringen föreslår ändringar i lagen om fornminnen. Förslaget hänför sig till verkställandet av landskapsreformen. Ärenden som gäller fasta fornlämningar och deras skyddsområden överförs till Museiverket. Lagen om fornminnen revideras i två etapper.

I lagen om fornminnen föreskrivs det om fasta fornlämningar, lösa fornföremål och fartygsfynd. Fasta fornlämningar har ansetts utgöra nationalegendom med ett oersättligt kulturvärde som bör bevaras för kommande generationer. Enligt lagen är fasta fornlämningar fredade utan separat beslut.

Ärenden om fastställelse av gränserna för fast fornlämning jämte skyddsområde och tillstånd att rubba en fornlämning överförs enligt förslaget till Museiverket. Syftet med att koncentrera ärendena till Museiverket är att behandlingen inom statsförvaltningen av besluts- och tillståndsärenden som hänför sig till fasta fornlämningar förenklas och effektiviseras och att den sakkunskap som behövs vid behandlingen stärks.

Från medborgarsynpunkt förenklas och underlättas skötseln av ärenden om fasta fornlämningar i och med att uppgifterna koncentreras till en enda myndighet.

Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2020.

Mer information: äldre regeringssekreterare Rami Sampalahti, UKM, tfn 02953 30190

Regeringens propositioner och UKM:s övriga ärenden i statsrådet (på finska)