Hoppa till innehåll

Resultaten från webbenkäten om idrott och motion:
Mer motion är viktigt med tanke på folkhälsan

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 18.5.2018 12.30 | Publicerad på svenska 18.5.2018 kl. 13.38
Pressmeddelande

Att motionera mera är ett viktigt mål. Det här framgår i den öppna webbenkäten om motion och toppidrott. Särskilt viktigt är det att satsa på barn och unga i fråga om idrott och motion. Webbenkäten genomfördes som en del av den idrottspolitiska redogörelsen. 4246 personer deltog i webbenkäten. Nästan hälften av dessa var aktiva inom motion och idrott, så som föreningsaktiva, aktörer inom idrottsorganisationer samt aktörer på kommunnivå. .

- Fint att så många har svarat på webbenkäten. Det här ger en god grund för beredningen av den idrottspolitiska redogörelsen, som jag  har kört igång. Svaren innehöll flera goda idéer som kommer att beaktas i redogörelsen, säger Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho.  

I svaren framkommer åsikter om att samhället borde stöda befolkningens motionsverksamhet på grund av de positiva verkningarna på folkhälsan och för att förebygga utslagning. De mest populära motionsmodellerna är att man rör på sig ensam på eget initiativ samt organiserad motion i grupp. Motion och idrott innebär för den som deltar att man främjar den egna hälsan det egna välbefinnandet, glädje samt social samvaro.

Särskilt viktigt ansåg man att det är att man satsar på att barn och unga rör på sig. Skolans roll ansågs också vara viktig. Man vill främja motion i skolan och under rasterna samt skolans klubbverksamhet. Samhället bör också garantera alla barn lika möjligheter att ha en hobby och röra på sig.

Arbetsplatsernas roll samt vardagsmotionen utkristalliserade sig också som teman i fråga om att röra på sig mera. Täckande vägar i gott skick för lätt trafik, att möjliggöra motion under arbetsdagen samt motion under arbetsresan lyftes fram som sätt att främja motion.

Att stöda toppidrott delar åsikterna mest. Man stöder toppidrott på grund av de förebilder den skapar, för att den främjar känslan av nationell sammanhållning och för att den för fram en positiv Finlandsbild. Som åtgärder föreslogs mera transparenta finansierings- och stödinstrument samt att resurserna i högre grad koncentreras på verksamhet på gräsrotsnivå – för tränare och idrottare.

- Inom statens idrottspolitik betonas särskilt stödet till föreningsverksamhet och byggandet av motionsanläggningar. Diskussionen inom ramen för webbhörandet var i huvudsak positiv och man blickade framåt. I fråga om att få finländarna att röra på sig mera upplevde de som svarade att det redan har tagits goda initiativ, så som stödet till klubbverksamhet och programmet Skolan i rörelse, säger minister Terho.

Det som sätter käppar i hjulet för främjandet av idrott och motion är tunga organisationer samt idrottsledare. Idrotts- och motionsaktörernas verksamhet borde enligt enkäten bli mer transparent.

Webbenkäten genomfördes av Fountain Park Oy.

I den idrottspolitiska redogörelsen drar man upp riktlinjer för de idrottspolitiska målen och åtgärderna för de kommande åren. Riksdagen för i samband med redogörelsen en grundlig diskussion om betydelsen och utvecklandet av motion och idrott som en del av samhället. Riksdagen fattar beslut om redogörelsen under höstsessionen, säger minister Terho.

Mer information:
- specialmedarbetare Toni Ahva, tfn 02953 30340
- överdirektör Esko Ranto, UKM, tfn 02953 30115, [email protected]
- direktör Tiina Kivisaari, UKM, tfn 02953 30178, tiina.kivisaari@minedu

#liikuntapoliittinenselonteko