Hoppa till innehåll

5,6 miljoner euro till totalrenovering och byggande av kulturlokaler

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 4.5.2017 11.56 | Publicerad på svenska 4.5.2017 kl. 12.51
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat totalt 5 580 000 euro i understöd för anläggande och totalrenovering av kulturlokaler. Understöd beviljades till totalt 11 projekt och tas ur Veikkaus avkastning.

Statsunderstöden är avsedda för  kulturlokaler som behövs för kulturverksamhet, för lokaler för muséer, teatrar och orkestrar som får statsandelar samt för övriga riksomfattande och betydande anläggnings- och totalrenoveringsprojekt som gäller kulturlikaler. 

De största understöden gick till Keski-Suomen museo för totalrenovering  (2 milj. e.), totalrenovering av Helsingfors stadsteater (1 milj. e.), totalrenovering av Seinäjoki stadsteater (740 000 e), till Wasa Teater-Österbottens regionteaters projektet (500 000 e) och till totalrenovering av  Porin Teatteritalo (500 000 e).

Av understöden riktar sig en betydande del till totalrenoveringar av stadsteatrar. Det beror på att största delen av stadsteatrarna i Finland är byggda på 60-talet och är i behov av en totalrenovering.

- Med dessa understöd stöder staten kommunernas kulturinvesteringar. På så sätt garanterar vi att alla i Finland har en möjlighet att få njuta av mångsidiga konst- och kulturupplevelser av hög kvalitet, säger undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen.

Totalt 16 projekt ansökte om understöd för ca 22 miljoner euro. Understödsbesluten baserar sig på finansieringsplanen för kulturlikaler som gjorts upp för en fyraårsperiod.

_ _ _

Ytterligare information: 

- kulturrådet Tiina Eerikäinen (undervisnings- och kulturministeriet), tfn 02953 30081

Ytterligare information om understödet och beviljade understöd 2017

Kultur Sanni Grahn-Laasonen