Hoppa till innehåll

Arktiskt vetenskapsavtal träder i kraft – främjar forskningssamarbete i praktiken

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 23.5.2018 12.02 | Publicerad på svenska 23.5.2018 kl. 12.06
Pressmeddelande

Fördraget som ingåtts mellan medlemsstaterna i Arktiska rådet trädde i kraft onsdagen den 23 maj. Avtalet förbättrar det praktiska forskningssamarbetet. Finland en stark och internationell tradition av arktisk forskning i sina högskolor och forskningsinstitutioner. Finland är ordförande för Arktiska rådet fram till 2019.

Under Arktiska rådets ministermöte i Kiruna 2013 inledde man processen med att främja vetenskapssamarbetet mellan medlemsländerna (Island, Kanada, Norge, Sverige, Finland, Danmark, Ryssland och Förenta staterna). Avtalet undertecknades under ministermötet i Fairbanks 2017 och det trädde i kraft den 23 man 2018.

- Fördraget har betydelse för forskare inom Arktiska rådets medlemsländer, men också för vetenskapssamfundet i bredare bemärkelse, eftersom arktisk forskning har ett globalt nätverk. Många olika länder är oerhört intresserade av arktisk forskning, inklusive Asien, säger undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.

Avtalet underlättar det praktiska forskningsarbetet avsevärt, t.ex. genom att man ser över tillståndspraxisen i samband med att forskare, prover och forskningsutrustning rör sig över gränserna.

För tillfället bromsas forskning som omfattar flera länder upp av t.ex. olika tillståndsförfaranden, administrativa processer samt av att myndigheternas förfaranden inte är konsekventa. Förseningarna innebär problem för att genomföra forskningen i praktiken och höjer kostnaderna.

Finland har en stark tradition av arktisk forskning i sina högskolor och forskningsinstitutioner. Den arktiska forskningen i Finland har ett brett internationellt nätverk. Flera forskningsområden förutsätter omfattande infrastrukturer, så som stora datamaterial och forskningsfarkoster.

Till följd av klimatförändringen har de arktiska områdena värmts upp, vilket har lett till flera konsekvenser och till ett ökat intresse för området.

-Att förstå och anpassa sig till förändringarna inom det arktiska området samt att utnyttja naturresurserna på ett hållbart sätt och avvärja hotbilder förutsätter internationellt forskningssamarbete, säger undervisningsministern.

-Avtalet betonar betydelsen av vetenskapsdiplomati. Det är en signal om intresse och om förmåga att främja vetenskap genom internationellt samarbete, säger ministern.

 
Mer information:​
- undervisningsråd Paavo-Petri Ahonen, UKM, tfn 02953 30247 (på arbetsresa 21–25.5.2018)
- regeringsrådet Satu Paasilehto, UKM, tfn 02953 30240
- undervisningsministerns specialmedarbetare Heikki Kuutti Uusitalo, tfn 050 302 8246

Fördraget finns att läsa på Arktiska rådets webbplats

Högskoleutbildning och forskning Sanni Grahn-Laasonen