Nuorisoalan osaamiskeskukset ja nuorisokeskukset

Kimppajumppaa nurmikolla

Opetus- ja kulttuuriministeriö kehittää nuorisoalan palveluita ja osaamista tukemalla nuorisoalan osaamiskeskusten toimintaa ja nuorisokeskuksia.

 

Nuorisoalan osaamiskeskukset

Osaamiskeskukset muodostavat valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman tavoitteiden toimeenpanoa tukevan kokonaisuuden. Osaamiskeskukset kehittävät ja edistävät nuorisoalan osaamista, asiantuntijuutta ja tiedonkulkua nuorisolain mukaisesti.

Valtion talousarvioon voidaan ottaa vuosittain määräraha myönnettäväksi valtakunnallisten nuorisoalan osaamiskeskusten toimintaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyy osaamiskeskuksen valtionapukelpoisuuden (lisätietoja rahoitus-sivulta).

Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyi 11.12.2017 valtionapukelpoiset nuorisoalan osaamiskeskukset vuosille 2018-2019, valtakunnallisessa nuorisotyön ja –politiikan ohjelman 2017-2019 painopisteiden mukaisesti:

 1. Nuorten osallisuus
  Nuorten Akatemian hallinnoima yhteenliittymä ja Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry.
 2. Nuorten sosiaalinen vahvistaminen
  Espoon kaupungin hallinnoima yhteenliittymä, Valtakunnallinen Työpajayhdistys ry:n hallinnoima yhteenliittymä, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja Suomen Mielenterveysseura ry:n hallinnoima yhteenliittymä.
 3. Verkossa tapahtuva nuorisotyö, nuorten tieto- ja neuvontapalvelut
  Oulun kaupunki, Föreningen Luckan rf:n hallinnoima yhteenliittymä ja Helsingin kaupunki.
 4. Nuorisotyön palvelujen, laadun ja menetelmien kehittäminen
  Lahden kaupunki, Nuorisotutkimusseura ry ja Suomen Partiolaiset ry

Nuorisoalan osaamiskeskukset painopistealueittain 2018-2019

 

Nuorisokeskukset

Nuorisokeskuksissa järjestetään leiri- ja luontokouluja, erilaisten nuorisoryhmien ja nuorisojärjestöjen leiri- ja kurssitoimintaa, sosiaalista nuorisotyötä sekä monipuolista kansainvälistä toimintaa. Keskukset ovat toimineet myös nuorisotyön metodologisina kehittämiskeskuksina, erityisesti seikkailu- ja elämyspedagogiikan ja NUOTTA –valmennuksen saroilla. Valtaosa toiminnasta kestää useita päiviä, jolloin osallistujat yöpyvät keskuksessa.

Nuorisokeskukset ovat kuntien, nuorisojärjestöjen, nuorisotyötä tekevien järjestöjen ja muiden yhteisöjen omistamia.  Nuorisokeskukset muodostavat nuorisotyöhön erikoistuneen verkoston. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee keskuksia avustuksilla.

Suomen nuorisokeskukset

 1. Nuorisoleirikeskus Ahtela (Sauvo), Turku (31.12.2017 saakka)
 2. Nuorisokeskus Anjala, Kouvola
 3. Nuorisokeskus Hyvärilä, Nurmes
 4. Nuorisokeskus Vasatokka, Inari
 5. Nuorisokeskus Metsäkartano, Rautavaara
 6. Nuorisokeskus Marttinen, Virrat
 7. Nuorisokeskus Oivanki, Kuusamo
 8. Luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus Piispala, Kannonkoski
 9. Nuorisokeskus Syöte, Pudasjärvi
 10. Nuorisokeskus Villa Elba, Kokkola

Tietoa nuorisokeskuksista: www.suomennuorisokeskukset.fi

 

Lisätietoja

Emma Kuusi, ylitarkastaja 
OKM, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto, Nuorisotyön ja politiikan vastuualue 0295330172   etunimi.sukunimi@minedu.fi

Nuorisokeskukset:

Immo Parviainen, Kulttuuriasiainneuvos 
OKM, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto, Nuorisotyön ja politiikan vastuualue 0295330248   etunimi.sukunimi@minedu.fi