Hyppää sisältöön

Opetusministeri Unescon yleiskokouksessa: Koulutus edistää tasa-arvoa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2017 11.43
Tiedote

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen johti Suomen valtuuskuntaa Unescon yleiskokouksessa Pariisissa 1.–2. marraskuuta. Suomen pääpuheenvuorossa torstaina opetusministeri korosti kaikkien lasten oikeutta koulutukseen. Ministeri antoi kiitosta Unescon tekemälle työlle koulutuksen laadun sekä naisten ja tyttöjen aseman kohentamiseksi. Hallintoneuvoston vaali käydään 8. marraskuuta, Suomi on ehdolla jäseneksi.

Opetusministeri johtaa Suomen valtuuskuntaa Unescon yleiskokouksessa, jossa hän piti Suomen pääpuheenvuoron torstaina. Ministeri osallistui myös korkean tason paneelikeskusteluun YK:n Agenda 2030:n koulutusta koskevan tavoitteen toteuttamisesta.

– Unesco tekee ensiarvoisen tärkeää työtä tyttöjen koulutuksen eteen. Koulutus on parhaita keinoja edistää sukupuolten tasa-arvoa ja estää köyhyyden periytymistä. Koulutus kuuluu kaikille; se on elinikäinen matka. Unescolla on tärkeä tehtävä edistää olosuhteita, joissa oppiminen, akateeminen vapaus ja tieteen integriteetti voivat toteutua, opetusministeri sanoi puheenvuorossaan.

Suomi 100 -juhlavuoden pääteeman ja Unescon perusasiakirjan hengen mukaisesti ministeri korosti myös yhdessä tekemisen merkitystä. Aihe on ajankohtainen, sillä yleiskokouksen alla kuultiin uutinen Yhdysvaltojen ja Israelin vetäytyminen järjestön toiminnasta.

– Pidän tilannetta hyvin valitettavana niin Unescon kuin koko kansainvälisen monikeskisen yhteistyön kannalta. Toivon, että maat voisivat vielä palata täysivaltaisina jäseninä järjestöön, opetusministeri sanoi.
Tärkeimpänä asiana yleiskokous hyväksyy järjestön ohjelman kaudelle 2018–2022 ja budjetin kaudelle 2018–2019. Yleiskokous valitsee järjestölle myös uuden pääjohtajan ja uusii puolet hallintoneuvoston jäsenmaista. Suomi on ehdolla Unescon hallintoneuvostoon vuosiksi 2017–2021. Kilpailu paikoista on tiukkaa, ja vaali järjestetään 8. marraskuuta.

Kulttuuriperinnön vaaliminen ja kulttuuriomaisuuden suojeleminen kriisi- ja katastrofitilanteissa on yksi Unescon merkittävä toiminta-alue. Suomi on työskennellyt vahvalla asiantuntemuksella Unescon maailmanperintökomitean jäsenenä 2014–2017 ja on valmis jatkamaan laajaan asiantuntijuuteen perustuvaa työtään Unescon hallintoneuvostossa.

Suomi korostaa yleiskokouksessa myös Unescon merkittävää työtä ilmaisuvapauden ja toimittajien turvallisuuden edistämiseksi. Unesco on ainoa YK-järjestö, jonka mandaattiin keskeisesti kuuluvat myös viestintään liittyvät asiat.

Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh. 0295 30114, 040 768 1284
- erityisasiantuntija Piia Immonen-Seuguenot, Suomen pysyvä Unesco-edustusto, puh. +33-1-4568 3433, +33-6 25 58 69 49

Unesco
Facebookissa
Twitterissä #39GC, #Finland4UNESCO
Median akkreditointiohje