Hyppää sisältöön

Yksityisen kopioinnin määrä ennallaan - suoratoistopalveluiden käyttö kasvaa edelleen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2016 10.51 | Julkaistu suomeksi 12.2.2017 klo 22.11
Uutinen

Taloustutkimus Oy toteutti keväällä ja alkusyksyllä 2016 kyselytutkimuksen yksityisestä kopioinnista ja sen laajuudesta. Laillisen yksityisen kopioinnin piiriin kuuluvaa materiaalia kopioi lähes joka kolmas suomalainen. Kopioijien määrä on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana. Suomalaiset (15-79-vuotiaat) kopioivat vuoden aikana kaiken kaikkiaan 392-432 miljoonaa tiedostoa laillisia yksityisiä kopioita. Vuoden 2015 tutkimuksessa vastaava arvio yksityisen kopioinnin määrästä oli 359-422 miljoonaa tiedostoa.

Matkapuhelin, tietokone ja MP3-soiti n ovat yleisimmät laitteet, joihin musiikkia kopioidaan. Videomateriaalia kopioitaessa yleisimmät laitteet ovat digiboksi ja tietokone.

Yleisin alkuperäislähde musiikkia kopioitaessa ovat alkuperäiset CD-levyt, internetistä ilmaiseksi tallennettavat tiedostot (esim. artistien omat internet-sivut) sekä suoratoisto/streaming-palvelut. Videotallennuksissa eniten käytetty lähde on TV-lähetys.

Musiikin suoratoistopalveluja käyttäjämäärät kasvavat ja musiikin kuuntelu siirtyy digitaalisiin palveluihin. Spotify tai vastaava suoratoistopalvelu on käytössään jo yli 1,8 miljoonalla 12-79-vuotiaalla. Nuorimmista, 12-14-vuotiaista, vastaajista ilmaisia suoratoistopalveluja käyttää jo viikoittain 58 %. Tulosten mukaan tietokone on yksityisessä käytössä noin 3,9 miljoonalla. Kun lukuun otetaan mukaan myös 12-14-vuotiaat lapset, tietokoneen käyttäjiä on yli 4 miljoonaa.

MP3-soitin tai iPod on käytössä lähes 1,4 miljoonalla. Tabletlaitteiden käyttö on lisääntynyt edelleen vuoden aikana, laitteita on nyt lähes 2,6 miljoonalla suomalaisella.

Videomateriaalia katsellaan nykyisin monilla eri tavoilla. Netflixin ja vastaavien VOD-streaming -palvelujen käyttäjiä on Suomessa yli 1,5 miljoonaa ja IPTV-palveluita käyttää yli miljoona (12-79-vuotiaista). Netti-TV -palvelujen ja VOD-suoratoistopalvelujen käyttäjistä suurin osa katsoo kuitenkin myös lineaarisia tv-lähetyksiä. TV-ohjelmia Youtubesta katsoo viikoittain kymmenes kaikista 12-79-vuotiaista. Nuorimpien, 12-14-vuotiaiden, keskuudessa vastaava osuus on peräti 40 %.

Youtubea ja suoratoistopalveluja musiikin kuunteluun käyttävistä 77 % kuuntelee edelleen fyysisiä äänitteitä. Fyysisiä tallenteita kuuntelevien osuus on laskenut viimeisen kahden vuoden aikana. Fyysisiä äänitteitä kuuntelevien osuus Youtubea tai suoratoistopalveluja käyttävien keskuudessa on 76 %.

Tulosten perusteella näyttää siltä, että vaikka digitaalisten palvelujen käyttö kasvaa edelleen, fyysisten tallenteidenkaan käyttö ei ole vielä loppumassa.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten kulutuskäyttäytymistä musiikin ja videomateriaalin kulutuksen osalta. Musiikin kuuntelemisen lähteenä radio on ylivoimaisesti suosituin. Suomalaisista musiikin kuuntelijoista 94 % käyttää radiota. Fyysiset äänitteet ovat edelleen toiseksi yleisin musiikin kulutusmuoto, mutta aktiivisemmat kuuntelijat käyttävät selvästi useammin Youtubea musiikin lähteenä kuin äänitteitä.

• Kotikopiointitutkimus 2016 päätulokset
• Tutkimusraportti. Yksityinen kopiointi 2016

Tekijänoikeus