Hyppää sisältöön

Henkilötyövuosia voidaan kohdentaa uudelleen

Opetusministeriö
Julkaisuajankohta 7.10.2008 12.38
Tiedote -

Vuonna 2009 museoiden, orkestereiden ja teattereiden valtionosuudet kasvavat noin 20 prosentilla ja euromääräinen valtionosuus näiden laitosten toimintaan noin 16,5 miljoonalla eurolla.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on lähettänyt niille kaupungin- ja kunnanjohtajille, kaupungin- ja kunnanvaltuustojen puheenjohtajille sekä kulttuurilautatakuntien puheenjohtajille, joissa on valtionosuuden piirissä oleva teatteri, orkesteri tai museo, muistutuksen siitä, että kulttuurilaitoksille suunnattu lisärahoitus tulisi kohdentaa kokonaisuudessaan teattereiden, orkestereiden ja museoiden käyttöön ja niiden toiminnan kehittämiseen. Tämä tulisi ottaa huomioon parhaillaan kunnissa käsittelyssä olevan talousarviolaadinnan yhteydessä.

Ministeriö asetti syksyllä 2007 työryhmän seuraamaan valtionosuusuudistuksen toteumista. Työryhmä jätti väliraporttinsa 4.9.2008. Siihen mennessä saatujen seurantatietojen perusteella työryhmä esitti väliraportissa muun muassa, että opetusministeriön tulisi harkita henkilötyövuosien uudelleen kohdentamista niissä kaupungeissa ja kunnissa, joissa valtionosuuksien korotuksia ei oltu kohdennettu kulttuurilaitoksille. Esityksen mukaan uudelleen kohdentamista voitaisiin tehdä jo vuoden 2009 valtionosuuspäätöksessä, kuitenkin pääosin vuoden 2010 valtionosuuksien jaon yhteydessä.

Opetusministeriö vahvistaa lokakuussa 2008 valtionosuuden piirissä olevien museoiden, teattereiden ja orkestereiden vuoden 2009 yksikköhinnat ja laitoksille myönnettyjen henkilötyövuosien määrät. Päätöstä tehdessään opetusministeriö tulee ottamaan huomioon työryhmän väliraportin ehdotukset muun muassa siten, että niiden kuntien osalta, jotka eivät ole osoittaneet tänä vuonna lisäystä kulttuurilaitoksilleen, se jättää tietyn henkilötyövuosimäärän jakamatta ja päättää näiden jakamisesta vasta kuntien talousarvioiden selvittyä. Opetusministeriö seuraa luonnollisesti korotusten kohdentumista myös vuoden 2009 jälkeen.

------

Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Tiina Eerikäinen, opetusministeriö, puh. 09- 160 77483