Hyppää sisältöön

Ministeri Terho asetti selvityshenkilön elokuva- ja teatterialalle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 16.4.2018 13.19
Tiedote

Kulttuuriministeri Sampo Terho on asettanut selvityshenkilön selvittämään häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua elokuva- ja teatterialalla. Selvityshenkilönä toimii OTT, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti, varatuomari Jaana Paanetoja. Selvittäjältä odotetaan ehdotuksia häirinnän ehkäisemiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

Selvityksessä kuvataan nykytila ja tehdään katsaus elokuva- ja teatterialan olemassa olevista hyvistä käytännöistä ja toimintamalleista. Selvityshenkilö tekee myös suosituksia lainsäädännön ja käytäntöjen muuttamiseksi sekä ehdottaa mahdollisia uusia toimintamalleja ja käytäntöjä.

- Toivon selvitystä myös siitä, ovatko tuotantoyhtiöt hoitaneet työlainsäädännön mukaiset työnantajavelvoitteensa, joiden tavoitteena on turvata häirinnästä ja muusta epäasiallisesta kohtelusta vapaa työympäristö. Sekä itseä että toisia kunnioittava työkulttuuri on paras lähtökohta kaikelle yhteistyölle, sanoo Sampo Terho

- Lähiaikoina annettavaan elokuvakulttuurin rahoitusta koskevaan lakiesitykseen on sisällytetty säännös, jonka perusteella tuotantojen tukisopimuksissa pitää sopia myös lain ja hyvien käytäntöjen noudattamisesta.

Selvityksen määräaika on 6.8.2018. Selvityksen osana kuullaan Suomen elokuvasäätiön, tuotantoyhtiöiden, tärkeimpien elokuva- ja teatterialan edunvalvontajärjestöjen sekä eri hallinnonalojen viranomaisten näkemykset nykytilanteesta sekä heidän parannusehdotuksensa.

Lisätietoja: erityisavustaja Toni Kokko, OKM, p. 02953 30113