Hyppää sisältöön

Jyväskylän yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu ohjaavat maahanmuuttajia korkeakoulutukseen

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.4.2016 11.00
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa kahta hanketta, joilla tuetaan maahanmuuttajien korkeakoulutus- ja urapolkuja. Pilottihankkeita koordinoivat yhdeksän suomalaisen yliopiston yhteistyöverkosto UniPID (Finnish University Partnership for International Development) Jyväskylässä ja Metropolia Ammattikorkeakoulu Helsingissä. Vastuukorkeakoulutoiminta on yksi OKM:n Maahanmuuttajien koulutuspolut ja integrointi- kipupisteet ja toimenpide-esitykset raportin toimenpiteistä.

Supporting Immigrants in Higher Education in Finland (SIMHE) -hankkeiden tarkoitus on sujuvoittaa Suomessa eri statuksilla olevien maahanmuuttajien aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (AHOT). Samalla maahanmuuttajia ohjataan heitä kiinnostavaan ja tarkoituksenmukaiseen korkeakoulutukseen kansallisesti ja alueellisesti. Hankkeet tekevät yhteistyötä työvoimahallinnon, muiden viranomaisten, koulutusorganisaatioiden ja laajan asiantuntijaverkoston kanssa. Tavoitteena on tukea maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan, koulutukseen ja työelämään sekä luoda malleja, jotka toimivat apuna myös muille korkeakouluille vastaavan toiminnan käynnistämiseksi.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaama osaamiskartoitus osoitti, että turvapaikanhakijoilla on hyvin vaihtelevia koulutustaustoja. Neljäsosa oli suorittanut korkeakouluopintoja. Tästä aiemmin hankitusta osaamisesta on tärkeää nyt ottaa kiinni, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

– Näissä kokeiluissa suomalaiset korkeakoulut ottavat nyt vastuun maahanmuuttajien ohjaamisesta jatkokoulutukseen, työllistymiseen tai yrittäjyyteen. Tarkoituksena on päästä eroon päällekkäisistä ja tarpeettomista koulutuksista ja rakentaa maahanmuuttajille yksilöllisiä ja nopeita polkuja koulutukseen ja työelämään, ministeri Grahn-Laasonen sanoo.

Jyväskylän hanke tukee ja ohjaa valtakunnallisesti

Jyväskylän yliopiston yhteydessä toimiva SIMHE-piste tarjoaa neuvonta- ja ohjauspalvelua korkeakouluopinnoista kiinnostuneille maahanmuuttajille 20.4.2016 alkaen sekä verkossa että kasvokkain. Toiminnan alkuvaiheessa palveluja suunnataan erityisesti turvapaikanhakijoille. Asiakkaan koulutustausta, -toiveet ja -mahdollisuudet kartoitetaan mahdollisten AHOT -hakemusten ja jatkosuunnitelmien pohjaksi. AHOT-päätökset tehdään jatkossakin korkeakouluissa, ja luvanvaraisten ammattialojen osalta päätöksistä vastaavat toimintavaltaiset viranomaiset.

SIMHE-UniPID palvelee myös korkeakouluja parantamalla AHOT-hakemusten kohdentumista sekä kokoamalla ja välittämällä tietoa hyvistä AHOT-käytännöistä ja osaamisen täydentämisen mahdollisuuksista. Hankkeen puitteissa yliopistoille tarjotaan pienimuotoista rahoitusta maahanmuuttajille suunnattujen englanninkielisten opintojaksojen muokkaamiseen virtuaalisiksi. Lisäksi hanke edistää tieteellisen tutkimuksen ja hyvien käytäntöjen välistä vuoropuhelua alan tutkija- ja toteuttajaverkostojen sekä valtakunnallisten työpajojen ja seminaarien kautta.

Metropolia mallintaa maahanmuuttajien osaamisen tunnistamista ja ohjausta

Metropoliassa SIMHE-toiminta käynnistyy huhtikuussa tekniikan alan korkeasti koulutettujen ammatillisen osaamisen tunnistamisella. Tämän jälkeen palvelut laajenevat myös muille koulutusaloille, erityisesti sosiaali- ja terveysalalle, kulttuurin alalle sekä liiketalouteen. Ensimmäiseen vaiheeseen on valittu matemaattisen, digitaalisen sekä muun tekniikan osaamisen tunnistaminen. Ohjauspalvelut korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille käynnistyvät toukokuun alusta.

Tekniikan osaajien osaamisen tunnistamisen pilotti toteutetaan yhdessä vastaanottokeskuksia ylläpitävän Luona Oy:n ja SPR:n vastaanottokeskusten sekä Helsingin maahanmuuttoyksikön kanssa. Pilotin kautta hahmotetaan,
millaisia uusia koulutuspolkuja kohderyhmälle tulisi rakentaa, jotta integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan täydennyskoulutuksen, työllistymisen tai yrittäjyyden kautta tapahtuisi mahdollisimman sujuvasti ja maahanmuuttajien osaamista hyödyntäen.

Yhteystiedot:

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Ministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, heikki.kuutti.uusitalo(at)minedu.fi /0295 3 30164
Ylitarkastaja Kaisu Piiroinen, kaisu.piiroinen(at)minedu.fi / 0295 330359

SIMHE-UniPID
Marita Häkkinen, marita.h.hakkinen(at)jyu.fi / +358 40 805 4913
Katinka Käyhkö, katinka.i.kayhko(at)jyu.fi / +358 40 805 4914

SIMHE-Metropolia
Heidi Stenberg, heidi.stenberg(at)metropolia.fi / +358 40 535 3388
Marianne Autero, marianne.autero(at)metropolia.fi / +358 40 621 6636
sähköposti [email protected]

Lisätietoja verkkosivuilta
Jyväskylän yliopisto
Metropolia
OKM
SIMHE-Metropolia
SIMHE-UniPID 

Taustaa
Maahanmuuttoviraston tietoa ja tilastoja: Vuoden 2015 aikana Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

OKM 2016. Maahanmuuttajien koulutuspolut ja integrointi – kipupisteet ja toimenpide-esitykset

Testipiste 2016. Vastaanottokeskuksissa toteutettu alkuvaiheen osaamisen tunnistaminen