Hyppää sisältöön

Teatteri- ja orkesterilakiin muutoksia

Opetusministeriö
Julkaisuajankohta 28.6.2007 12.40
Tiedote -

Teatteri- ja orkesterilakia esitetään muutettavaksi. Esityksessä säädetään teatteri- ja orkesteritoimintaan myönnettävän valtionosuuden tavoitteista. Lisäksi teatterin ja orkesterin valtionosuuden saamisen edellytyksiä esitetään tarkistettavaksi.

Teatterilla tai orkesterilla tulisi muun muassa olla vähintään yksi päätoiminen työntekijä, niiden toiminnalle tulisi olla taloudelliset edellytykset, mutta toimintaa ei ylläpidetä taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Lisäksi toiminnan tulisi olla taide- ja kulttuuripolitiikan näkökulmasta tarpeellista.

Hallitus päätti asiaa koskevan lakiesityksen sisällöstä torstaina 28. kesäkuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina.

Esityksen mukaan teatteri- ja orkesterilain nojalla rahoitettavan teatteri- ja orkesteritoiminnan tavoitteena olisi taiteellisista lähtökohdista tuottaa teatteri- ja orkesteripalveluja ja edistää niiden alueellista saatavuutta sekä saavutettavuutta eri väestöryhmille.

Valtionosuuden saamisen edellytyksenä olisi, että teatterilla tai orkesterilla on vähintään yksi päätoiminen työntekijä ja taiteellisesta toiminnasta vastaavana työntekijänä alan koulutuksen saanut tai riittävän alan perehtyneisyyden omaava henkilö. Taiteellisesta toiminnasta vastaava henkilö voisi olla myös sivutoiminen.

Lisäksi edellytettäisiin, että teatterin tai orkesterin toiminnalla on taloudelliset edellytykset, mutta teatteria tai orkesteria ei kuitenkaan ylläpidetä taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Tarkoituksena olisi, että tilikauden mahdollinen ylijäämä käytettäisiin toiminnan jatkamiseen ja kehittämiseen. Lisäksi tavoitteena tulisi olla, että teatterit ja orkesterit pyrkivät toiminnassaan kokonaistaloudellisesti kannattavaan toimintaan.

Teatterilla ja orkesterilla tulisi myös olla toiminta- ja taloussuunnitelma ja niiden toiminnan järjestämisen olla taide- ja kulttuuripolitiikan näkökulmasta tarpeellista.

Vuonna 2007 valtionosuuden piirissä on kaikkiaan 56 teatteria ja 27 orkesteria. Teattereista 11 on tanssiteattereita. Lakiesityksen siirtymäsäännöksen mukaan valtionosuutta saavan teatterin tai orkesterin tulee täyttää lain uudet edellytykset vuoden 2009 alkuun mennessä. Valtionosuutta saavien teattereiden ja orkestereiden lisäksi Suomessa on kymmeniä muita ammattimaisesti hoidettuja teattereita ja orkestereita, joista osa saa harkinnanvaraista valtionavustusta.

Laki on tarkoitettu tulevan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.

Lisätietoja:
- hallitusneuvos Tuula Lybeck, opetusministeriö, puh. 09-160 76910
- ylitarkastaja Katri Santtila, opetusministeriö, puh. 09-160 77487