Etusivu Tiede Tieteen tukipalvelut ja tietohuolto

Tieteen tukipalvelut ja tietohuolto

Opetus- ja kulttuuriministeriö edistää tieteellistä tutkimusta ja sen tarvitsemia palveluja mm. rahoittamalla tutkimuslaitteistojen ja tietoverkkojen kehittämistä ja ylläpitoa ja tieteellistä laskentaa.

Tieteellinen laskenta ja verkkopalvelut

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy on valtion kokonaan omistama ja opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima tieteelliseen laskentaan ja verkkopalveluihin erikoistunut kansallinen asiantuntijaorganisaatio,  joka tukee korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa sekä teollisuudessa tehtävää tutkimusta ja tuotekehitystä. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy tarjoaa supertietokonepalvelujen ja nopeiden tietoliikenneyhteyksien lisäksi asiantuntija- ja ohjelmistopalveluja sekä koulutusta.

CSC:n ylläpitämä Funet-verkko (Finnish University and Research Network) on Suomen yliopistoja, ammattikorkeakouluja ja tutkimuslaitoksia yhdistävä tietoverkko. Funet yhdistää siihen liittyneiden organisaatioiden lähiverkot toisiinsa huippunopeilla runkoverkkoyhteyksillä. Funet tarjoaa jäsenorganisaatioilleen myös korkeatasoiset tietoliikenneyhteydet kansainvälisiin tutkimusverkkoihin ja Internet-verkkoon yhteispohjoismaisen NORDUnet-verkon kautta.

Tieteelliset kirjastot

Tieteelliset kirjastot toimivat korkeakouluopetuksen, opiskelun ja tutkimuksen tukena ja koostuvat yliopistojen kirjastoista, ammattikorkeakoulujen kirjastoista ja erikoiskirjastoista. Tieteellisiä kirjastoja on yhteensä yli 200.

Kansalliskirjasto tarjoaa kansallisia kirjastoverkkopalveluja kaikille kirjastosektoreille, sekä vastaa kansallisen julkaisuperinnön ja tieteellisten kokoelmiensa kartuttamisesta, säilyttämisestä ja käyttöönasettamisesta. Kansalliskirjasto toimii Helsingin yliopiston yhteydessä.

Kansallinen digitaalinen kirjasto –hanke 

Finna-hakupalvelu kokoaa Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot ensimmäistä kertaa yhteen. Finnasta saa tiedon käytettävissä olevista aineistoista. Osaan digitoidusta sisällöstä Finna tarjoaa suoran pääsyn. Finna on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta.


Etusivu Tiede Tieteen tukipalvelut ja tietohuolto