Etusivu Tarkennettu haku Hakuohjeita ja esimerkkejä

Hakuohjeita ja esimerkkejä

Haku kohdistuu minedu.fi sivustossa olevaan aineistoon. Haku kohdistuu koko aineistoon kaikilla kielillä, mutta hakutulos on ensisijaisesti valitun kielen mukainen: esimerkiksi suomenkielisen palvelun hakutuloksessa hakutulos kohdistuu ensisijaisesti valittuun suomen kieleen ja sen jälkeen muihin mahdollisiin kieliversioihin.

Haku on mahdollista kohdistaa ensisijaisesti joko ruotsin- tai englanninkieliseen aineistoon suorittamalla haku på svenska tai in English linkkien takaa avautuvan kieliversion hakukentästä.

Pikahaku

Pikahaku löytyy jokaisen sivun yläreunasta. Haku tehdään syöttämällä hakukenttään yksi tai useampia hakusanoja ja napsauttamalla Hae-painiketta tai painamalla näppäimistön Enter -painiketta.

Haku ei tee eroa pienten tai suurten kirjainten välillä. Hakusanan taivutusmuodosta ei tarvitse välittää, sillä järjestelmä hakee hakusanan perusmuodolla. Hakusanan voi katkaista asteriskilla eli tähtimerkillä (*) haun laajentamiseksi. Tähti on hyödyllinen yhdyssanojen etsimisessä. Esimerkiksi hakusana koulutus* hakee kaikki ne sanat, joissa koulutus on sanan alkuna (koulutuspolitiikka).

Jos käytät useampia hakusanoja, sinun ei tarvitse kirjoittaa niiden väliin +merkkejä, koska ne lisätään haussa automaattisesti.

Tarkennettu haku

Tarkennetulla haulla voit hakea useammalla hakukriteerillä yhtä aikaa ja halutessasi rajata haun aiheiden tai sisältöjen mukaan. Linkki tarkennettuun hakuun löytyy jokaiselta sivulta pikahaun alapuolelta.

Tarkennetussa haussa syötetään haluttuun hakukenttään yksi tai useampia hakusanoja. Voit käyttää samanaikaisesti yhtä tai useampaa hakukenttää. Haku käynnistyy napsauttamalla Hae-painiketta tai painamalla näppäimistön Enter -painiketta.

Hakukentät toimivat seuraavasti:

Kaikki nämä sanat:
Hakutuloksista löytyvät kaikki syötetyt hakusanat, muttei välttämättä samassa järjestyksessä. Vastaa pikahakua.

Sanat tässä järjestyksessä:
Hakutuloksista löytyvät syötetyt hakusanat peräkkäin samassa järjestyksessä taivutusmuodosta välittämättä. Hakee hakusanan perusmuodolla ja kaikilla tavutusmuodoilla, jolloin *merkkiä ei tarvita. Sanojen järjestys vaikuttaa hakutulokseen: saat eri hakutuloksen esim. jos hakusanat ovat "elokuva" ja "avustukset" tai "avustukset" ja "elokuva".

Mikä tahansa sanoista:
Hakutuloksista löytyy vähintään yksi käytetyistä hakusanoista.

Ei näitä sanoja:
Hakutuloksiin listautuvat ne tiedot, joissa ei ole käytetty annettuja hakusanoja.

Voit rajata hakua kohdistamalla sen aihealueisiin. Voit valita yhden tai useamman aiheen. Haku kohdistuu vain valittuihin aiheisiin.

Voit rajata hakua myös sisältöjen mukaan. Voit valita yhden tai useamman sisältötyypin. Valitsemalla kohdan "muuta sisällöstä" rajataan hakutuloksesta pois tiedotteet, julkaisut, puheet ja tapahtumat.

Voit kohdistaa haun joko tekstiin (hakutuloksena on html-sivuja) tai liitteisiin (hakutuloksena esim. pdf -tiedostoja).

Jos haluat rajata hakua julkaisu/päivitys-ajankohdan mukaan, voit valita vuoden ja tarkentaa halutessasi sille kuukauden, jonka aikana julkaistuihin tai päivitettyihin tiedostoihin haku kohdistetaan.

Hakutulokset esitetään osumatarkkuuden mukaisessa järjestyksessä, mutta voit valita myös järjestyksen, jossa viimeksi julkaistu tai päivitetty hakutulos esitetään ensimmäisenä.

Hakutulosten esittäminen

Kun haku on tehty, saat listauksen hakua vastaavista tiedoista. Hakutulos-sivulta voit linkkien kautta siirtyä sivuille, jotka täyttävät antamasi hakuehdot.

Hakuehdot täyttävistä sivuista näytetään hakutulossivulla otsikko, tiedoston julkaisu/päivitys päivämäärä, hakusanan esiintymismäärää kuvaava score -arvo, näyteteksti sivun sisällöstä sekä sivun sijainnin rakenteessa osoittava linkkiosoite.

Voit silmäillä hakutuloksia ja siirtyä haluamallesi sivulle joko sen otsikkoa tai osoiteriviä napsauttamalla.

Sivulla näytetään hakutulosten ja tulossivujen määrä. Kullakin sivulla näytetään kerralla 10 hakutulosta. Voit selata tulossivuja napsauttamalla sivujen numeroita tai Edellinen- ja Seuraava-linkkejä.

Jos hakutuloksia ei löydy, voit palata hakuusi napsauttamalla Muuta hakua -painiketta ja kokeilla toisilla hakusanoilla tai rajata hakua eri tavalla. Kokonaan uuden haun voit tehdä napsauttamalla Tee uusi haku -painiketta.

Muut hakumahdollisuudet

Sivustossa on erillinen hakemisto, josta löytyvät ministeriön tehtävät ja niitä hoitavat henkilöt yhteystietoineen.

Voi etsiä sivuja myös käyttämällä julkaisujen, tiedotteiden tai puheiden omia hakuja, sivuston asiasanoihin perustuvaa A-Ö -hakemistoa tai sivukarttaa, joka kuvaa rakenteen kolmitasoisena pääotsikoiden ja niiden alaotsikoiden osalta.

Etusivu Tarkennettu haku Hakuohjeita ja esimerkkejä