Etusivu Liikunta Palkinnot ja ansiomerkit

Tunnustuspalkinnot ja ansiomerkit

Pro Urheilu -palkinnot ja -mitalit

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tunnustuspalkintoja suomalaisille urheilijoille tunnustuksena merkittävästä urheilu-urasta tai huomattavasta urheilusaavutuksesta. Ensimmäiset Pro Urheilu -palkinnot myönnettiin vuonna 2000.

Tunnustuspalkintoina jaetaan Pro Urheilu -palkintoja sekä Pro Urheilu -mitaleja. Ehdotukset tunnustuspalkintojen saajista valmistelee vuosittain opetusministeriön asettama työryhmä.

Vuodesta 2013 Pro Urheilu-tunnustuspalkinto (ns. urheilijaeläke) voidaan myöntää vuosittain olympiavoittajille ottaen huomioon heidän toimeentulomahdollisuutensa. Sitä ei myönnetä alle 60-vuotiaille. Muutoksella olympiavoittajat halutaan rinnastaa taiteen alan toimijoihin, jotka voivat saada taiteilijaeläkettä. Tunnustuspalkinnon saajien nimiä ei julkaista Internetissä ilman erillistä lupaa.

Liikunnan ja urheilun ansiomerkit

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain (26.2.) liikunnan ja urheilun ansiomerkkejä suomalaisen liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille henkilöille.

Ansiomerkkiehdotukset toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriöön jakovuotta edeltävän lokakuun 31. päivään mennessä. Valtion liikuntaneuvosto käsittelee ehdotukset ja antaa niistä lausunnot opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä varten.

Ansiomerkit ovat:

1. ansioristi kultaisena ARK
2. ansioristi AR
3. ansiomitali kullatuin ristein AMKR
4. ansiomitali AM

Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuri ansioristi on ansiomerkeistä arvokkain ja se voi olla kerrallaan vain kahdellatoista haltijalla.

Piikkarit-palkinto

Piikkarit-palkinto jaetaan vuosittain ansiokkaasta toiminnasta liikunnan ja urheilun sukupuolten välisen tasa-arvon ja moniarvoisuuden edistämiseksi. Palkintoa on myönnetty vuodesta 1995 lähtien.

Piikkarit-palkinto voidaan myöntää Suomessa pysyvästi toimivalle yhteisölle, ryhmälle, hankkeelle tai henkilölle.

 

Etusivu Liikunta Palkinnot ja ansiomerkit