Etusivu Liikunta Kansalaistoiminta

Liikunnan kansalaistoiminta

Liikunta on suurelta osin vapaaehtoista järjestö- ja kansalaistoimintaa. Toiminnasta vastaavat pääasiassa liikuntajärjestöt, jotka järjestävät liikuntamahdollisuuksia lapsille, nuorille, aikuisille ja ikääntyville ihmisille.

Kansalaistoiminnan tukeminen ja yhteistyö

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa avustuksia mm. liikunnan kansalaistoimintaan valtakunnallisille liikuntajärjestöille.

Kuntien tehtävänä on tukea paikallisia liikuntaseuroja. Kunnat saavat vuosittain liikuntatoiminnan kuluihin laskennallisen valtionosuuden, jolla ne voivat päätöksensä mukaan tukea urheiluseuroja.

Valtakunnalliset liikuntajärjestöt tukevat paikallista toimintaa järjestämällä koulutus-, valmennus- ja kilpailutoimintaa. Myös liikunnan aluejärjestöt tukevat seuratoimintaa, lasten ja nuorten liikuntaa sekä terveysliikuntaa. Valtakunnalliset liikuntajärjestöt eivät kuitenkaan voi avustaa seuratoimintaa valtionapua siirtämällä ilman erillistä lupaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät valtakunnallisten liikuntajärjestöjen kehittämisavustukset on tarkoitettu mm. liikuntajärjestöjen yhteishankkeisiin sekä alueellisten liikuntajärjestöjen yhteisille kehittämishankkeille.

Yhteistyötä ja ajatustenvaihtoa

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää Valo ry:n kanssa vuosittain järjestöpäivät, joilla paneudutaan kansalaistoiminnan kehittämiseen. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö käy vuosittain tuloskeskustelut merkittävimpien liikunnan palvelujärjestöjen kanssa.

Etusivu Liikunta Kansalaistoiminta