Etusivu Kulttuuri Kulttuuri ja digitalisaatio Kulttuuriteollisuus ja -yrittäjyys

Kulttuuriteollisuus ja -yrittäjyys tietoyhteiskunnassa

Kulttuuriteollisuudessa yhdistyvät taiteellinen luovuus ja taloudellinen tuotanto.

Kulttuuritoimiala on hyvin työvoimavaltainen ja sen yhdistyessä teknologiaan voi syntyä uusia luovan toiminnan työpaikkoja mm. tuotantoon ja levitykseen. Uudet kaupalliset tuotteet laajentavat kulttuurin markkinoita ja taloudellista merkitystä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tehtävänä on osaltaan huolehtia luovuuden ja tuotteistamisen edellytyksistä sekä tukea ja edistää kulttuuriteollisuuden tuotekehitys- ja pilottiprojekteja.

Kulttuuriyrittäjyys ja kulttuurivienti

Kulttuurin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on ollut noin 3,8 prosenttia. Alalla toimii kuutisen prosenttia Suomen liikeyrityksistä ja niiden liikevaihto on ollut noin neljä prosenttia kaikkien suomalaisten yritysten liikevaihdosta.

Luovan tuotannon vientialoja ovat mm. elokuva, audiovisuaaliset sisällöt, animaatio- ja peliteollisuus, musiikki, mediataide ja -kulttuuri, kirjallisuus, kuvataide, muotoilu, arkkitehtuuri, käsi- ja taideteollisuus, käsityö, teatteri, tanssi, sirkus- ja estraditaide, kulttuuritapahtumat sekä kulttuuri- ja luontomatkailu. Kulttuurivienti koskee myös lastenkulttuuria, suomalaista kirjastokonseptia, museosovelluksia sekä liikuntaa ja urheilua.

Etusivu Kulttuuri Kulttuuri ja digitalisaatio Kulttuuriteollisuus ja -yrittäjyys