Etusivu Kansainväliset asiat Ulkosuomalaistoiminta

Ulkosuomalaistoiminta

Ulkomaankoulut ja ulkosuomalaisten perusopetus

Ulkomaankoulut ovat peruskouluja vastaavia yksityisiä kannatusyhdistysten ylläpitämiä kouluja. Valtioneuvostolta perustamisluvan saaneita ulkomaankouluja on 13 eri puolilla maailmaa ja niissä opiskellaan suomalaisten opetussuunnitelmien mukaisesti.

Lisäksi ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulu tarjoaa etäopetusta kaikissa peruskoulun lukuaineissa. Se toimii noin 80 eri maassa. Suurin osa oppilaista käy Kotiperuskoulua kansainvälisen tai paikallisen koulun ohessa.

Kansanvalistusseura saa ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulu-toimintaan valtionavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Eurooppa-koulut

Eurooppa-koulut ovat EU:n jäsenvaltioiden yhteisesti hallinnoimia kouluja, joita on kaikkiaan 13 eri puolilla Eurooppaa. Koulut on tarkoitettu lähinnä EU-virkailijoiden lapsille.

Koulut toimivat yhtenäiskouluperiaatteella esikoulusta EB-ylioppilastutkintoon (European Baccalaureate). Opetussuunnitelmat ovat kaikille Eurooppa-kouluille yhteiset ja poikkeavat suomalaisista opetussuunnitelmista. Koulun keskeisin tavoite on, että oppilaat "tulisivat mieleltään eurooppalaisiksi katsoen silti kotimaataan rakkaudella ja ylpeydellä".

Kouluja toimii Luxemburgissa, Belgiassa, Saksassa, Alankomaissa, Italiassa, Isossa-Britanniassa ja Espanjassa. Suomenkielinen osasto toimii Brysselissä ja Luxemburgissa. Suomalaisia oppilaita on noin 550 ja Suomesta lähetettyjä opettajia 25.

Suomi-koulut ja kulttuurihankkeet

Suomi-koulut eivät ole varsinaisia kouluja, vaan suomen kielen täydentävää opetusta varten perustettuja kielikouluja, joita on tällä hetkellä toiminnassa yli 130 eri puolilla maailmaa. Opetusta annetaan yleensä 1-2 tuntia viikossa. Koulujen tarkoituksena on tukea lasten suomen kielen ja kulttuurin oppimista tai hankitun kielitaidon säilyttämistä.

Avustuksia Suomi-kouluille myöntää Opetushallitus.

Ulkosuomalaisten kulttuuri- ja tiedotushankkeita opetus- ja kulttuuriministeriö tukee Suomi-Seuran kautta. Suomi-seura on maailmalla olevien, sinne lähtevien ja sieltä palaavien suomalaisten etujärjestö.

Etusivu Kansainväliset asiat Ulkosuomalaistoiminta