Yhteistyö Pohjoismaiden neuvostossa ja ministerineuvostossa

Pohjoismaisen kulttuuri-, koulutus- ja tiedeyhteistyön perustana on viiden Pohjoismaan vuonna 1971 allekirjoittama kulttuurisopimus, joka kattaa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan: koulutuksen, tutkimuksen ja kulttuurin.
Pohjoismaiden ministerineuvosto on Pohjoismaiden hallitusten yhteistyöelin, jonka tarkoituksena on edistää Pohjoismaiden välistä laaja-alaista yhteistyötä. Viralliseen pohjoismaiseen yhteistyöhön osallistuvat myös itsehallintoalueet Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti. Pohjoismainen yhteistyö kattaa nykyisin usein myös yhteistyöhankkeita Pohjolan ulkopuolisten maiden ja alueiden kanssa. Ministerineuvosto edistää myös kansalaistoimintaan perustuvaa pohjoismaista yhteistyötä.

Opetusministeri edustaa Suomea Pohjoismaiden opetusministereiden neuvostostossa ja kulttuuri- ja urheiluministeri kulttuuriministereiden neuvostossa. Suomi on edustettuna Pohjoismaiden ministerineuvoston kulttuuriyhteistyön sekä koulutus- ja tutkimusalan virkamieskomiteoissa että työ- ja ohjausryhmissä.

Pohjoismaiden ministerineuvosto rahoittaa Pohjoismaista kulttuurirahastoa ja useita kulttuuri- ja taidesektorin tukiohjelmia. Pohjoismaisen kulttuurirahaston sihteeristö sijaitsee Kööpenhaminassa ja Pohjoismaiden ministerineuvoston ohjelmia hallinoidaan Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä Suomenlinnassa.

Suomella on kahdenvälinen kulttuurirahasto kaikkien Pohjoismaiden kanssa: Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto (1960), Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto (1975), Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto (1979) ja Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto (1982). Kahdenvälisiä kulttuurirahastoja hallinnoi Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.